Istiğrak hali ne demek?

İçindekiler:

  1. Istiğrak hali ne demek?
  2. Vecd ve istiğrak ne demek?
  3. Vecde dayalı ne demek?
  4. SAHV ne demek?
  5. Beka ve sahv ne demek?
  6. Tasavvufta fena ve beka ne demek?
  7. Vecd kelimesinin türkçe sözlük anlamı nedir?
  8. Telvin Nedir anlamı?

Istiğrak hali ne demek?

istiğrâk: tasavvuf yolunda bulunan kimsenin içinde bulunduğu mânevî hallere dalması sebebiyle kendisini ve çevresinde olanları unutması. gark olmak, dalmak. dalgınlık.

Vecd ve istiğrak ne demek?

1. Bir şey karşısında duyulan hayranlık veya sevgiden dolayı kendinden geçme durumu, istiğrak hâli: Öyle dalgın bir vecd ile söylüyor ki… ... Gördüm ön safta oturmuş nefer esvaplı biri / Dinliyor vecd ile tekrâr alınan tekbîri (Yahyâ Kemal).

Vecde dayalı ne demek?

Vecd kelime anlamı olarak hayranlık duyma, muhabbet, kendinden geçerek kendini unutacak kadar ilahi bir aşk hali, kısacası ilahi anlamda kendinden geçme ve ilahi aşk coşkunluğunu yaşama halidir. ... Vecde gelmek aslında dini ve ilahi bir coşku ve ilahi aşk ile kendisini unutması anlamını taşır.

SAHV ne demek?

1. Sarhoşluk, baygınlık, koma, cinnet vb. bir durumdan kurtulma, ayılıp kendine gelme, ayık veya uyanık olma, ayıklık, uyanıklık: Bezminin mahrem-i bî-hûşu olan ehl-i huzûr / İstemez neşvesini sahv ile etmek tağyîr (Tokadîzâde Şekip'ten).

Beka ve sahv ne demek?

Uyanıklık, aklı başında, şuuru yerinde olma hâli, sekr hâlinin zıddı. Tasavvufta kendini kaybetme hâlinden kurtulup, ayılma hâli. Fenâdan sonraki bekâ hâli.

Tasavvufta fena ve beka ne demek?

277/890 [?]) olduğu anlaşılmaktadır. Ona göre fenâ kulun kulluğunu görmekten fâni olması, bekā ise ilâhî tecellileri temaşa etmekle bâki olmasıdır. Kulluğu görmek demek yapılan ibadetleri kendine nisbet etmek, onlara güvenmek demektir.

Vecd kelimesinin türkçe sözlük anlamı nedir?

Vecd kelime anlamı olarak hayranlık duyma, muhabbet, kendinden geçerek kendini unutacak kadar ilahi bir aşk hali, kısacası ilahi anlamda kendinden geçme ve ilahi aşk coşkunluğunu yaşama halidir.

Telvin Nedir anlamı?

Telvin'in sözlük anlamı renklerdir. Telvin, tasavvuftaki anlamı ise "halden hale geçmek" demektir.