Nezir namazları ne demek?

İçindekiler:

  1. Nezir namazları ne demek?
  2. Nezir namazı vacip midir?
  3. Binek üzerinde Nezir namazı kılınır mı?
  4. Nezri muayyen orucu ne demek?
  5. Bayram namazı kılmak vacip midir?
  6. Araba seyir halindeyken namaz kılınır mı?
  7. Araç hareket halinde iken namaz kılınır mı?
  8. Muayyen adak orucuna ne zaman niyet edilir?
  9. Gayri muayyen saat ne demek?
  10. Adak orucu nasıl tutulur niyeti?
  11. Sahursuz adak orucu tutulur mu?

Nezir namazları ne demek?

Bir fıkıh terimi olarak nezir, "dinen mükellef olmadığı halde, kişinin farz veya vâcip türünden bir ibadeti yapacağına dair Allah'a söz vermesi" şeklinde tarif edilmiştir.

Nezir namazı vacip midir?

Hanefîler'in vâcip saydıkları küsûf namazı da (güneş tutulduğunda kılınan namaz) bu gruba girer. İkinci grupta ise nezir namazı, sehiv secdesi ve ifsat edilen nâfile namazın kazâsı yer alır.

Binek üzerinde Nezir namazı kılınır mı?

"Ulaşım araçlarında farz veya nafile namazlar kılınabilir mi?" sorusuna şöyle cevap verildi: Hayvan üzerinde veya otomobil, otobüs, uçak ve tren gibi ulaşım araçlarında nafile namaz kılmak caiz ise de, normal durumlarda farz namazların kılınması uygun görülmemiştir.

Nezri muayyen orucu ne demek?

Bu, şeriat sahibinin tayin ettiği (Ramazan ayındaki) oruçla, kulun tayin ettiği (muayyen nezir) oruç arasındaki farkı göstermek içindir. Bu durumda vaki/geçerli olan kişinin niyet ettiği diğer vacip/farz oruç olunca, o günde tutmayı nezrettiği/adadığı orucu ise kaza etmesi vacip olur.

Bayram namazı kılmak vacip midir?

Bayram namazı, biri ramazan bayramında diğeri kurban bayramında olmak üzere yılda iki defa kılınan iki rek'atlık bir namazdır. Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir.

Araba seyir halindeyken namaz kılınır mı?

Otomobil, uçak ve tren gibi ulaşım araçlarında nafile namaz kılmak uygun görülürken normal namaz kılmak yani farz namazların kılınması uygun görülmemiştir. Çünkü söz konusu namazların ulaşım araçlarında kılındığı takdirde namazın farz unsurlarını yerine getirmek mümkün olmamaktadır.

Araç hareket halinde iken namaz kılınır mı?

Günümüzde, otobüs, tren ve uçak ile seyahat edenler, namazlarını ayakta ve kıbleye dönerek kılmaları genellikle mümkün olmadığından, oturdukları yerde îma ile kılabilirler. Bununla birlikte namazlarını yolculuk öncesinde veya sonrasında ya da mola yerlerinde cem ederek de kılabilirler.

Muayyen adak orucuna ne zaman niyet edilir?

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Gayri muayyen saat ne demek?

Zıhâr,yanlışlıkla ve kaza ile adam öldürme, hacda iken vaktinden önce tıraş olma (halk) yemin için tutulacak olan kefaret oruçları da farz oruç kapsamındadır ancak bunların belirli bir zamanı olmadığı için böyle farz oruçlara ğayri muayyen farz oruçlar denmiştir.

Adak orucu nasıl tutulur niyeti?

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Sahursuz adak orucu tutulur mu?

Ramazan ayında sabah ezanı okunmadan önce gece sahur yemeği için uyanılıyor. Bazı vatandaşlar uykusunu bölmemek için "Sahura kalkmadan oruç tutulur mu?" sorusunun yanıtını merak ediyor. NİYETSİZ, SAHURSUZ ORUÇ KABUL OLUR MU? Diyanet, sahur yapmadan oruç tutulabileceğini ifade etti.