Suhte nedir Osmanli?

İçindekiler:

  1. Suhte nedir Osmanli?
  2. Suhte anlami nedir?
  3. Suhte Isyanlari nedir?
  4. Osmanlıda Mülazemet ne demek?

Suhte nedir Osmanli?

Farsça'da “yanmış, tutuşmuş” anlamına gelen sûhte kelimesi, Osmanlı devrinde medrese öğrencileri için onların ilim aşkıyla yanmış tutuşmuş olmalarına izâfeten kullanılmıştır. ... Softaların tahsil gördükleri medreseler orta dereceli öğretim kurumlarıydı ve bunlar Osmanlı coğrafyasında en yaygın olan medreselerdi.

Suhte anlami nedir?

1. Yanmış, yanık: Bir kerre iletmedi meşâmm-ı yâre / Bûy-i ciğer-i sûhtemi bâd-ı sabâ (Azmîzâde Hâletî). Olsak ne aceb tâlib-i gülzâr-ı visâl / Biz suhte-i âteş-i İbrâhîmiz (Nâbî'den).

Suhte Isyanlari nedir?

Anadolu'da ilk büyük Celali Hareketleri, medrese öğrencilerinin (suhte ya da softa) hareketi olarak ortaya çıktı. Medrese öğrencileri ve medrese bitirip iş bulamayanlar Yozgat, Amasya, Adıyaman, Sivas ve Malatya yörelerinde büyük ayaklanmalar başlattılar. Bu ayaklanmalar tarihe Suhte ayaklanmaları olarak geçti.

Osmanlıda Mülazemet ne demek?

Mülâzemet kelime anlamı olarak “bir yere veya bir kimseye bağlanmak, bir işte devamlı olmak” anlamlarına gelir ki bu anlam terim anlamı ile de ilişkilidir. İpşirli, 2006, c.31, s.537. İpşirli, 2006, c.31, s.537; Atçıl, 2017, s.225. Osmanlı Devletinde kadılara da mülâzemet adı verilen bu sistem uygulanmıştır.