Radyasyon nedir basitçe?

İçindekiler:

  1. Radyasyon nedir basitçe?
  2. Radyasyon zararlı mı?
  3. Radyasyonun insan üzerindeki etkileri nelerdir?
  4. Radyasyon vücutta birikir mi?
  5. Radyasyon bulaşırsa ne olur?
  6. Radyasyon idrarla atılır mı?

Radyasyon nedir basitçe?

Radyasyon, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçimindeki enerjinin emisyonu veya aktarımıdır. Bilindiği gibi maddenin temel yapısını atomlar meydana getirir. Atom ise, proton ve nötronlardan oluşan bir çekirdek ile bunun çevresinde dönmekte olan elektronlardan oluşmaktadır.

Radyasyon zararlı mı?

İlk olarak, tüm radyasyon türleri tehlikeli değildir. Radyasyon, DNA'ya zarar verebilecek bir işlem olan darbeler sonucunda atomun elektronlarını söküp attığında tehlikeli hale gelir. Bu olay, iyonlaştırıcı radyasyon olarak bilinir çünkü elektron kaybetmiş veya kazanmış bir atoma iyon denir.

Radyasyonun insan üzerindeki etkileri nelerdir?

Yüksek radyoaktiviteye maruz kalma radyasyon hastalığına neden olarak; mide bulantısı, yorgunluk, kusma, ishal, saç dökülmesi, kan kaybı, ağız ve boğazda yaralar, iltihaplar ve enerji kaybı gibi belirtilere sebep olur. Tüm vücudun radyasyona maruz kalmasından 5-10 dakika içerisinde ilk belirtiler ortaya çıkar.

Radyasyon vücutta birikir mi?

''Radyasyon işlemi bittikten sonra bu radyasyonun vücutta birikimi söz konusu değildir. Nükleer tıp uygulamalarında ise durum farklıdır. Vücuda verilen radyoaktif maddeler radyasyon yaymaya devam etmektedir.

Radyasyon bulaşırsa ne olur?

Radyasyon hücrelerin DNA'sını etkiliyor Meydana gelen hasar, DNA'nın kendini kopyalayamamasına yol açıyor ve hücre bölünmesi bozuluyor veya bölünürken hücre ölüme gidiyor. Bazı durumlarda ise DNA'da oluşan kırıklar, yeni hücrelere aktarılıyor ve DNA'da mutasyonlar meydana geliyor.

Radyasyon idrarla atılır mı?

Radyoaktif maddeler ışıma yaparak belli bir yarı ömür kuralı uyarınca sürekli azalma gösterirler. Ayrıca vücuttan idrarla ve barsaklar yoluyla da atılmaktadırlar.