Latife etmek ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Latife etmek ne demek TDK?
  2. Latifeli ne demek?
  3. Nükteli konuşma ne demek?
  4. Latife ne demek Osmanlıca?
  5. Latife şaka ne demek?
  6. Nükteli söz ne demek?

Latife etmek ne demek TDK?

Genel anlamı itibariyle TDK'ya göre Latife kelimesi 'şaka' anlamı üzerinden tabir edilmektedir. Bu kelimenin anlamını açmak gerekirse; yapılan küçük ve tatlı bir şaka şeklinde söylenebilir. Karşı tarafta rahatsızlık hissettirmeyecek ve naif, kibar biçimde ele alınan nükteler olarak da söylemek mümkün.

Latifeli ne demek?

Latifeler anlamına gelir. İnsan on latifeden (letaif-i aşara) meydana gelmiştir: Kalp, Ruh, Sır, Hafi, Ahfa; Nefs, ateş, hava, su ve toprak.. ... Allah Teala insanın cesedini yaratmış ve diğer latifeleri bedendeki yerleriyle irtibatlandırmıştır.

Nükteli konuşma ne demek?

Nükteli konuşma ne demek? Nükte ile süslenmiş, nüktesi olan, esprili: “Hazırcevap ve nükteli sözler söylemek şöhretini kazanmış.” -A. Ş.

Latife ne demek Osmanlıca?

Hoş, tatlı söz, şaka. Maddeli, zamanlı ve ölçülü olmayan Âlem-i emirdeki beş mertebeden her biri.

Latife şaka ne demek?

Latife etmek: Şaka yapmak. Latife latif gerek: (atasözünün anlamı) Şakanın kırıcı değil, ince ve hoşa gider olmasına çalışmalı.

Nükteli söz ne demek?

Genellikle şaka bir söz için kullanılan bu kelime, ince ve kibar şekilde yapılan espri anlamındadır. TDK'da Nükte Yapmak Nedir? TDK tarafından yapılan açıklamaya göre nükte yapmak; esprili yani nükteli bir söz söylemek anlamındadır.