Mülhak ne demek?

İçindekiler:

  1. Mülhak ne demek?
  2. Mülhak vakıflar nedir?
  3. Mazbut vakıf nedir Osmanlı?
  4. Vakıf evladı olmak ne demektir?
  5. Galleye müstehak vakıf evladı ne demek?
  6. Galle fazlası ne demek?

Mülhak ne demek?

1. Bir bütüne sonradan katılmış, eklenmiş, ilâve edilmiş: Rûhum sana olmasın mı mülhak / Bir zerre değil mi senden ol rûh (Abdülhak Hâmit).

Mülhak vakıflar nedir?

Esnaf vakıfları, mülhak vakıfların tabi olduğu hükümlere tabidir. Bu vakıflar, esnafın seçtiği yönetim kurulu tarafından yönetilir. Yeni vakıfların yönetim organı vakıf senedine göre oluşturulur ve bu vakıfların yönetim organlarında görev alanların çoğunluğunun, Türkiye'de yerleşik bulunması gerekir.

Mazbut vakıf nedir Osmanlı?

5737 Sayılı Vakıflar Kanunu uyarınca; Genel Müdürlükçe yönetilecek ve temsil edilecek vakıflar ile mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince Vakıflar Genel Müdürlüğünce yönetilen vakıflara “Mazbut Vakıf” denilmektedir.

Vakıf evladı olmak ne demektir?

Vakıf Evladı Ne Demek? Vakıf evladı, bir vakfın kurucusu ile soybağına sahip olan ve dolayısıyla o vakıf üzerinde bir takım haklara sahip olan kişiye denir.

Galleye müstehak vakıf evladı ne demek?

Galleye müstehak vakıf evladı, vakfın gelirinden belirli derece yararlanma hakkı olan vakıf evladına denir. Galle, vakfın gelirleri için kullanılan genel bir tabirdir.

Galle fazlası ne demek?

Galle fazlası, mazbut ve mülhak vakıflarda, hayrat ve akarlarının onarımından ve vakfiyelerindeki hayrat hizmetlerin ifasından sonra kalan miktarı olarak ifade ediliyor. ... Mazbut ve mülhak vakıflarda galle fazlası ile ilgili esaslar aşağıda sıralanıyor.