İçindekiler:
- Kesb ne demek din?
- Eşarilere göre irade nedir?
- Istitaat ne anlama gelir?
- Kesbin ne demek?
- Tefviz i Mutavassıt ne demek?
- Kesb ve iktisab ne demek?
- Kader konusunda mutlak Tefvîz ne demektir?
- Cebre inanmak ne demek?
Kesb ne demek din?
Râgıb el-İsfahânî,
kesbi "faydalı olduğu düşünülen şeyi elde etme çabası" şeklinde tanımladıktan sonra kişinin kendisinin ve başkasının yararına olan şeyleri kazanmak için çalışmasına
kesb, yalnız kendisi için faydalı olanı kazanma çabasına da iktisâb dendiğini belirtir (el-Müfredât, "ksb" md.).
Eşarilere göre irade nedir?
Eş'ari iradeyi mutlak anlamda Allah'a özgü kıldığı için, insanın iradesinden söz etmez. Ona
göre Allah,
irade edilmesi imkan dahilinde olan ve var olacağını bildiği her şeyi
irade edendir.40 İnsanın fiilleri de “her şey” kapsamına dahil olduğundan Allah'ın
iradesi insanın tüm yapıp etmelerini de kuşatmaktadır.
Istitaat ne anlama gelir?
Sözlükte "boyun eğmek, itaat etmek" mânasına gelen tav' kökünden türemiş olup "muktedir olmak, güç yetirmek" demektir. Terim olarak "kulun fiil gerçekleştirmesini sağlayan vasıtalarla bunları kullanarak ihtiyarî fiilleri meydana getirmesini mümkün kılan güç" diye tanımlanabilir.
Kesbin ne demek?
KESBÎ (ﻛﺴﺒﻰ) sıf. (Ar. kesb “kazanmak” ve nispet eki -і ile kesbі) Sonradan kazanılan veya edinilen, doğuştan olmayan, kisbî. Karşıtı: VEHBÎ: “Kesbî ilimler.”
Tefviz i Mutavassıt ne demek?
Bu görüşlerinden dolayı “
tefviz-i mutavassıt” olarak adlandırılan Hanefî-Mâturîdî çizgi Allah'ın, insanları iman ve itaati sağlayacak irade ve kudretten yoksun bıraktıktan sonra inkâr ve isyanları sebebiyle cezalandırmasının, O'nun adalet ve rahmet anlayışına aykırı olduğunu kabul etmektedir.
Kesb ve iktisab ne demek?
Allah'ın fiilleri yaratması da kulun irade ve kudretini kullanarak onları yapmaya yönelmesi de birer fiildir. Ancak Allah'ın fiili yaratma, kulun fiili
kesb adını alır. ... Sonuç olarak insanların fiillerinde irade ve kudretlerini kullanmak suretiyle icra ettikleri fonksiyon
kesbi veya iktisabı oluşturur.
Kader konusunda mutlak Tefvîz ne demektir?
Bu anlayış “
mutlak tefviz” olarak isimlendirilmektedir. Buna göre insanların fiillerini yaratan Allah değil; insanların kendileridir. Fiillerini yaratacak güç, insanlara Allah tarafından verilmiştir. Bu sebeple insan, fiillerinden ötürü Allah'a karşı sorumludur.
Cebre inanmak ne demek?
Ehl-i sünnet kelâmcılarının çoğunluğuna göre ise insanlara ait fiillerin, kendilerinin hiçbir etkisi olmaksızın yalnız ilâhî irade ve kudretin tesiriyle gerçekleştiğini ve insanların gerçek anlamda herhangi bir fiil sahibi olmadıklarını iddia edenlere Cebriyye denilir.