Maliyetin tanımı nedir?

İçindekiler:

  1. Maliyetin tanımı nedir?
  2. Maliyet artışı nedir?
  3. Maliyet yapısı nedir?
  4. Geçerli maliyet ne demek?
  5. Ürün işçilik maliyeti nasıl hesaplanır?

Maliyetin tanımı nedir?

1. Maliyet: İşletmelerin faaliyet konusuna giren mal veya hizmetlerin elde edilmesi için katlandığı her türlü faktörlerin para olarak ifade edildiği toplam değere maliyet denir. Maliyet mal veya hizmetin üretilebilmesi için katlanılan fedakarlık olarakta tanımlanabilir. ... Harcama, işletmelerin bir ödeme yapmasıdır.

Maliyet artışı nedir?

Maliyet aşımı olarak da bilinen bir maliyet artışı, şirket veya proje harcamalarının belirtilen bütçenin üzerine çıkması durumunda kullanılan bir terimdir. Bu, teknoloji gibi tedarik ve ürün maliyetlerinin sürekli değiştiği endüstrilerde yaygın bir durumdur.

Maliyet yapısı nedir?

Maliyet yapısı, bir işletmenin maruz kaldığı çeşitli gider türlerini ifade eder ve tipik olarak sabit ve değişken maliyetlerden oluşur Sabit ve Değişken Maliyetler Maliyet, doğasına bağlı olarak çeşitli şekillerde sınıflandırılabilen bir şeydir.

Geçerli maliyet ne demek?

Çeşitli seçenekler arasında verilecek karardan etkilenen maliyetlerdir. Başka bir tanımla geçerli maliyetler; geleceğe dönük seçeneklere göre değişiklik gösteren maliyetlerdir.

Ürün işçilik maliyeti nasıl hesaplanır?

ürünün işçilik maliyeti (direk işçilik maliyeti) = 16 x 25/60 + 14 x 10/60 = 6,67+2,33 = 9 TL/adettir. Ürünün şu anki maliyeti = Hammadde maliyeti + makine maliyeti + direk işçilik maliyeti = 12,15 + 7,26 + 9 = 28,41 TL/adet oldu.