Aşure mi aşure mi?

İçindekiler:

  1. Aşure mi aşure mi?
  2. Diyanet Aşure nedir?
  3. Aşure neden yapılır Diyanet?
  4. Aşure günü neden oruç tutulur?
  5. Aşure ne zaman yapılır Diyanet?
  6. Muharrem ayında ne yapmak gerekir?
  7. Muharrem ayı kaç gün oruç tutulur?
  8. Muharrem kaç gün?
  9. Muharrem orucu ne yenmez?
  10. Alevi orucu su içer mı?

Aşure mi aşure mi?

Başka bir deyimle Hicri takvimin ilk ayı olan muharrem ayının onuncu günüdür. Arapça'da “aşere” on, “âşir” onuncu demektir. Onuncu gün manasına gelen “âşir”i, aşure şeklinde telâffuz ederek muharremin onuncu gününe aşure günü ismi vermişiz, böylece tarihe de aşure günü olarak geçmiştir.

Diyanet Aşure nedir?

1. Âşûrâ, Hz. Mûsâ ve kavminin, Firavun'un zulmünden kurtulduğu ve yahudilerin oruç tutmakla mükellef olduğu bir gündür. Daha çok müsteşriklerin benimsediği bu görüşe göre müslümanların mübarek bir gün olarak kabul edip oruç tuttukları âşûrâ yahudi geleneğine dayanmaktadır.

Aşure neden yapılır Diyanet?

Aşure Muharrem ayının onuncu günü yapılır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Ramazan orucundan sonra en değerli orucun. Allah'ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucu olduğunu söylemiştir. Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına bedel olmasını Allah'tan umulmasını istemiştir.

Aşure günü neden oruç tutulur?

Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahudiler sadece Muharrem ayının 10. (aşura) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.

Aşure ne zaman yapılır Diyanet?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre bu sene aşure günü 29 Ağustos tarihine denk geliyor.

Muharrem ayında ne yapmak gerekir?

Mübarek gün ve gecelerde kaza namazları olanların öncelikle kaza namazlarını kılmaları gerekmekte, Kur'an okumak ve anlamak, dinî eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olmak unutulmamalıdır. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) de “Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah'ın ayı Muharremde tutulan oruçtur.

Muharrem ayı kaç gün oruç tutulur?

MEZHEPLERE GÖRE MUHARREM AYI ORUCU Hanefî ve Malikî mezheplerinde muharremin dokuzuncu günü ile birlikte onuncu günü ya da onuncu günü ile on birinci günü oruç tutulması sünnet kabul edilmiştir. Şâfiîler ise bu ayın dokuz ve onuncu günlerinde oruç tutmayı müstehap sayar.

Muharrem kaç gün?

Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur'ân-ı kerimde kıymet verilen dört aydan biri olan muharrem ayı, idrak edilmeye başladı. İslam tarihi açısından önemli aylardan biri olan Muharrem ayını idrak eden Müslüman'lar bu mübarek ayın ne zaman biteceğini araştırıyor.

Muharrem orucu ne yenmez?

Muharrem ayında günbatımı oruç açılır. Etli yemekler yenmez, düğün yapılmaz, neşeli işler yapılmaz, su içilmez, yas-ı matem olduğu için imsak uygulanmaz.

Alevi orucu su içer mı?

Aleviler Muharrem orucu tutarken neler yapmaz? -Su içilmez (Ancak hoşaf, ayran vb. sulu gıdalar alınabilir ama bardakla, tasla kafaya dikilerek içilmez, kaşık kullanılarak içilir.) -Çamaşır yıkanmaz. -Tıraş olunmaz.