Zahirur Rivaye eserleri nedir?

İçindekiler:

  1. Zahirur Rivaye eserleri nedir?
  2. Zâhirü r-Rivâye ne demek?
  3. Nadirur Rivaye kimin eseridir?
  4. El Asl kimin eseri?
  5. Mebsut ne demek?
  6. El Vikaye kimin eseri?
  7. En Nevadir ne demek?
  8. Kitabu l asl kaç cilt?
  9. Kitabu l asl imam Muhammed Ne kitabı?
  10. El mebsut kaç cilt?
  11. Sadruşşeria kimdir?
  12. Nevazil olmak ne demek?
  13. Hılafiyat nedir?
  14. Fıkıhta asl ne demek?

Zahirur Rivaye eserleri nedir?

Rivâyetin açık olanı anlamına gelen zâhiru'r-rivâye, Hanefîlerden İmam Muhammed ibn Hasen eş-Şeybânî'nin yazdığı eserlerden bir bölümüne verilen özel bir isimdir. ... İmam Muhammed, bu kitaplarıyla Irak fıkhını toplamış ve bunları ilim ehline nakletmiştir. Bu kitaplar Hanefî fıkhının ana kaynaklarıdır.

Zâhirü r-Rivâye ne demek?

Zahiru'r-rivaye; Hanefi mezhebine ait hükümlerden, ilk imamlardan sonraki nesillere aktarılan meselelerin bir çeşididir. ... İmam Muhammed'in, Ebu Hanife'nin, Ebu Yusuf'un ve kendisinin görüşlerinden derlediği kitapların bir kısmı tevatür veya şöhret yoluyla sika raviler tarafından nakledilmiştir.

Nadirur Rivaye kimin eseridir?

Kelime olarak rivâyetin az olanı anlamına gelen nâdiru'r-rivâye, Hanefîlerden İmam Muhammed ibn el-Hasen eş-Şeybânî'nin yazdığı eserlerden bir bölümüne verilen özel bir isimder.İmam-ı Azam Ebû Hanife'nin talebelerinden biri olan İmam Muhammed, Hanefî mezhebinde çok sayıda eser vermiştir.

El Asl kimin eseri?

Kitâbu'l Asl (Arapça: الأصل) veya el-Mebsut, Ebu Hanife'nin öğrencilerinden Şeybanî tarafından yazılan ve Hanefi mezhebinin esaslarını belirleyen Zahirü'r Rivaye denilen altı kitaptan birisidir. Kitap, yazarın ilk ve en hacimli eseridir.

Mebsut ne demek?

1. Açılmış, yayılmış, açık. 2. En küçük ayrıntısına kadar açıklanmış, teferruâtıyle beyan edilmiş, tafsîlâtlı, mufassal: Amerika'nın ayrı ve mebsut resimlerinde biraz anlatılır (Kâtip Çelebi'den Seç.).

El Vikaye kimin eseri?

Burhânüşşerîa'ya ait olan Vikâye, -bizlere ulaşan bilgilere göre- kaleme aldığı tek eseridir.

En Nevadir ne demek?

(ﻧﻮﺍﺩﺭ) i. (Ar. nādire'nin çoğul şekli nevādir) Nâdir olan, az bulunan, az görülen şeyler: Her türlü nevâdiri bir bakışta gösterecek nokta ise Çamlıca'dır (Nâmık Kemal).

Kitabu l asl kaç cilt?

Kitâbü'l-Âsâr”da müsned hadislerin sayısı 88'dir. Bu rivayetlerin çoğunluğu İmam Ebû Hanîfe vasıtası ile olsa da İmam Ebû Yûsuf başka hocaları vasıtası ile de rivâyet ettiği hadisler vardır....Kitabu'l Asar (2 Cilt Takım)
Basım DiliArapça
Cilt DurumuCiltli
Sayfa Sayısı968
Yayın Tarihi2019
Yazarİmam Ebu Yusuf
1 satır daha

Kitabu l asl imam Muhammed Ne kitabı?

Mehmet Boynukalın İmam Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî'nin Kitâbü'l-Asl veya el-AsI olarak bilinen eserinin tamamı günümüze değin neşredilmemiştir. Bu eser yalnız Hanefî fıkhının değil, bir bütün olarak İslâm hukukunun ilk hacimli külliyatıdır ve ondan sonra yazılan bütün fıkıh eserleri ona çok şey borçludur.

El mebsut kaç cilt?

Kitabu'l-Mebsut, güvenilir görüşlere bağlı kalınarak el-Kafi üzerine yapılmış bir şerhtir. es-Serahsî, "talebeyi bıktırmayacak ölçüde", "sağlam ve sünnete dayanan açıklamalarla" eserini meydana getirmiştir. Ancak el-Mebsut, sadece el-Kafi'nin şerhi değildir.

Sadruşşeria kimdir?

Sadrüşşerîa (ö. 747/1346), Hanefî usul geleneğinde özel bir konumu olan çok yönlü bir âlimdir. ... Özgün diyebileceğimiz bir yaklaşımla kaleme almış olduğu bu eserlerinde, kendi usul anlayışını ortaya koymanın yanında yerleşik Hanefî usul düşüncesini muhalif görüşlere karşı güçlü argümanlarla savunmuştur.

Nevazil olmak ne demek?

Sözlükte nevâzil “sonradan meydana gelen, insanlar için zorluk veya sıkıntı doğuran durum” mânasındaki nâzile kelimesinin çoğulu olup klasik fıkıh eserlerinde daha çok mezhep imamlarından sonra ortaya çıkmış meseleleri, modern dönemde ise yeni fıkhî problemleri ifade eder.

Hılafiyat nedir?

HİLÂFİYAT. (ﺧﻼﻓﻴّﺎﺕ) i. (Ar. ḫilāf > ḫilāfî “hilâfla ilgili”nin çoğul eki -āt almış şekli ḫilāfiyyāt) Hilâf ilmi: İstinbat olunan hükümleri muhâliflerin ret ve cerhine karşı delilleriyle müdâfaada bulunmak üzere “ilm-i hilâf – hilâfiyat” nâmıyle bir ilim daha tedvin olunmuştur.

Fıkıhta asl ne demek?

“Tafsîlî delillerden elde edilen amelî-şer„î hükümlerin, üzerine bina edildiği şeye Fıkıh Usûlü adı verilmektedir.” hükümleri tafsîlî delillerinden çıkarabilmeye yarayan kuralların tamamına Fıkıh Usûlü denir.” Şer„î-amelî hükümleri tafsîlî delillerinden çıkarabilmeye yarayan kuralların tamamına Fıkıh Usûlü denir.