Kanunuevvel ayi nedir?

İçindekiler:

  1. Kanunuevvel ayi nedir?
  2. Aralık ayi hangi ay?
  3. Tesrinisani hangi ay?
  4. Kanuni Sani ne demek?
  5. Alel umum ne demek?
  6. Orak ayı hangi aydır?
  7. Kanun ı evvel ne demek?

Kanunuevvel ayi nedir?

Eskiden "Kânunuevvel" diye bilinen "Aralık", Türkçe bir kelimedir. Geride bıraktığımız yıl ile yeni yılın arasında kaldığı için bu ismi almış. Soğuk kış geceleri yaşattığından "Karakış" da denilen Aralık ayına halk dilinde "İlk kış, Kazanay, Yağarak, Tekir ayı, Sığırgoyan" denir.

Aralık ayi hangi ay?

Aralık ayı senenin son ayıdır. Ocak ile başlayan senenin aralık ayı ile bittiği görülmektedir. Aralık ayı bulunduğu dönem olarak kışa denk gelmektedir.

Tesrinisani hangi ay?

Bizim "Ekim" diye bildiğimiz aya o tarihe kadar "Teşrin-i evvel", Kasım'a "Teşrin-i sâni", Aralık'a "Kânun-u evvel", Ocak ayına da "Kânun-u sâni" denirdi.

Kanuni Sani ne demek?

Rumî aylardan Ocak ayı.

Alel umum ne demek?

(ﻋﻠﻰ ﺍﻟﻌﻤﻮﻡ) zf. (Ar. harf-i cer 'alā, harf-i târif el- ve 'umūm ile 'ale'l-'umūm) Umûmiyet üzere, genel olarak, genellikle: Kocaların halleri alelumum böyledir (Hüseyin R. Gürpınar).

Orak ayı hangi aydır?

Giresun'da ayların daha farklı adlandırıldığını görüyoruz: Zemheri (Ocak), Gücük (Şubat), Mart (Mart), Abrul (Nisan), Mayıs (Mayıs), Kiraz (Haziran), Orak (Temmuz), Ağustos (Ağustos), Haç Ayı (Eylül), Avara (Ekim), Koç Ayı (Kasım), Karakış (Aralık).

Kanun ı evvel ne demek?

(ﻛﺎﻧﻮﻥ ﺍﻭّﻝ) i. (Ar. kānūn ve evvel “ilk” ile kānūn-ı evvel) Aralık ayının eski adı, ilk kânun, birinci kânun.