Glaucome nedir?

İçindekiler:

  1. Glaucome nedir?
  2. Glokom hangi yaşlarda görülür?
  3. Göz tansiyonu olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  4. Göz tansiyonu tedavi ile geçer mi?
  5. Göz tansiyonu olan kişiler ne yapmalı?
  6. Göz tansiyonu olan hasta nelere dikkat etmeli?

Glaucome nedir?

Glokom, göziçi sıvısının iyi boşalmaması yüzünden göz tansiyonunun artması. Halk arasında göz tansiyonu ve karasu adlarıyla bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir.

Glokom hangi yaşlarda görülür?

Açık açılı glokom çocuklar ve gençler de görülebilirse de genellikle 45 yaş sonrasında ortaya çıkan bir hastalıktır. Göz tansiyonu yükselmesi kırklı yaşlardan itibaren başlayıp altmışlı yaşlarda hız kazanmaktadır. 60 yaş üstü bireylerde glokom görülme ihtimali %2 civarındadır.

Göz tansiyonu olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, vb. belirtiler ortaya çıkabilir.

Göz tansiyonu tedavi ile geçer mi?

Göz tansiyonu (glokom), tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz; fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabilir ve görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Açık açılı glokom, öncelikle, göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir.

Göz tansiyonu olan kişiler ne yapmalı?

Sigara bırakılmalı, hipertansiyon ve kan kolesterolü doktor kontrolünde düzeltilmelidir. Egzersiz genellikle göz tansiyonu düşürür. Hafif egzersizler sağlığımız için gereklidir. Sağlıklı beslenme, bol meyve sebze yemekte önemlidir.

Göz tansiyonu olan hasta nelere dikkat etmeli?

Göz tansiyonun olanlar nelere dikkat etmeli?
  • Göz tansiyonu gözümüzün en sinsi, en tehlikeli hastalıklarından birisidir. ...
  • Hastalar kendilerine verilen tedavileri saatlerine dikkat ederek uygulamalı, ilaçlarını damlatmayı unutmamalı, sıkıntıları olduğunda doktorlarına sormadan ilaç kesmemelidirler.
Daha fazla öğe...