Hücceten ne demek?

İçindekiler:

  1. Hücceten ne demek?
  2. Hücceten ne demek TDK?
  3. Huccet anlami nedir?
  4. Islamda hüccet ne demek?
  5. Hüccet i Burhan ne demek?
  6. Dinde hüccet ne demek?

Hücceten ne demek?

Sözlükte "kastetmek, yönelmek, ziyaret etmek, üstün gelmek" anlamına gelen hacc kökünden türemiş bir isim olup "isabetli yönelişi kanıtlayan delil" demektir.

Hücceten ne demek TDK?

Hüccet Osmanlıca ne demek? Sözlükte "delil, burhan, senet" anlamına gelen hüccet (çoğulu hücec) "bir davanın sıhhatine delâlet eden şey" demektir. ... İslâm tarihinde şer'î mahkemelerde görülen davalar neticesinde bir belge (hüccet) tanziminin ilk defa Emevîler döneminde başladığı bilinmektedir.

Huccet anlami nedir?

1. Delil, vesîka, senet, belge. 2. Şerîat mahkemeleri kadıları tarafından düzenlenen resmî belge: Münâsibdir sana ey tıfl-i nâzım hüccetin al gel / Beşiktaş'a yakın bir hâne-i vîrânımız vardır (Nedim'den).

Islamda hüccet ne demek?

Sözlükte "delil, burhan, senet" anlamına gelen hüccet (çoğulu hücec) "bir davanın sıhhatine delâlet eden şey" demektir. ... İslâm tarihinde şer'î mahkemelerde görülen davalar neticesinde bir belge (hüccet) tanziminin ilk defa Emevîler döneminde başladığı bilinmektedir. Daha önce Hz.

Hüccet i Burhan ne demek?

Sözlükte "delil, burhan, senet" anlamına gelen hüccet, ıstılahta, bir hükmün doğruluğunu kanıtlamak ve muarıza karşı galip gelmek amacıyla ileri sürülen delil; mahkemede düzenlenen hukukî belge demektir. ... Bu tanzime göre deliller bürhanı, burhanlar da sanki hüccetleri oluşturuyor.

Dinde hüccet ne demek?

Sözlükte "bir şeyin ispatına yarayan delil" anlamına gelen hüccet, hadis terimi olarak "bir râvinin rivayeti delil sayılacak derecede güvenilir olması" demektir. ... Ubeyd 200 civarında hadis rivayet ettikleri halde Zehebî tarafından hüccet olarak nitelendirilmiştir.