Kontrollü ilaç salınımı nedir?

İçindekiler:

  1. Kontrollü ilaç salınımı nedir?
  2. Kontrollü ilaç salım sistemleri nelerdir?
  3. Ilaç hedefleme nedir?
  4. Ilaç taşıyıcı sistem nedir?
  5. Salimli ne demek?
  6. Veziküler sistem nedir?
  7. Kontrollü Salım hapı ne işe yarar?
  8. Aktif hedefleme nedir?
  9. Lipozom ilaç nedir?
  10. Nanotaşıyıcı sistem nedir?
  11. Nanofarmasötik nedir?
  12. Salımlı kapsül ne demek?
  13. Hedeflendirme nedir?
  14. IC 50 değeri nedir?

Kontrollü ilaç salınımı nedir?

Kontrollü salım, etkin maddenin bir sistem içerisinden uzatılmış bir sürede, belirlenmiş bir hızla ve gereken miktarda verilmesidir. Kontrollü salımda; • Salım hızı kullanılan sistem tarafından belirlenir. Daha kesin ve tahmin edilebilir bir ilaç verme hızı söz konusudur.

Kontrollü ilaç salım sistemleri nelerdir?

2. Kontrollü İlaç Salınım Sistemleri Kontrollü salınım sistemleri etkin maddenin bölgesel veya sistematik olarak önceden belirlenmiş oranlarda ve spesifik zaman aralıklarında salınım yapmasını sağlar. Kontrollü salınım sistemlerinin temel hedefi, kan plazma konsantrasyonundaki etkin madde miktarını sabitlemektir.

Ilaç hedefleme nedir?

İlacın sadece patolojik bölgede etki göstermesi- ni amaçlayan ilaç hedefleme; ilaç etken maddesinin kimyasal yapısı ve alım şeklinden bağımsız olarak hedef doku veya organda seçici ve kantitatif toplanma yeteneği olarak tanımlanır.

Ilaç taşıyıcı sistem nedir?

İlaç Taşıyıcı Sistemler (Drug Delivery Systems) İlaç taşıyıcı sistemler, ilaçlar ya da radyokontrast ajanları taşıyarak, tanısal görüntüleme ve/veya tedavi amaçlı (teranostik) maddelerin hedef organ ya da dokuya güvenli, kontrollü ve etkin bir şekilde ulaşmasını sağlar.

Salimli ne demek?

salim / sâlim / سالم Noksansız, eksiksiz. Her türlü tehlikeden uzak olan. Emin ve korkusuz olan.

Veziküler sistem nedir?

Hücre biyolojisi'nde vezikül, maddeleri (ing:substance) depolayan veya taşıyan kapalı zardan oluşan, görece küçük hücre içi bir kesedir. Vezikülü sitozolden ayıran en az bir çift katlı lipit katmanı ile ayrılır.

Kontrollü Salım hapı ne işe yarar?

POTCİT bir açık sarı renkli kontrollü salım tablettir. 1080 mg potasyum sitrat ihtiva eder. Potasyum sitrat, böbreklerde ürik asit ve kalsiyum taşları oluşumunu önleme tedavisinde kullanılır. POTCİT, kandaki potasyum düzeylerinde ek bir artışa neden olarak kalbin durmasına yol açabilir.

Aktif hedefleme nedir?

Aktif hedeflemede, nanotaşıyıcı tümör hücre yüzeylerinde veya damar bölgesinde sağlıklı hücrelere göre daha fazla miktarda bulunan reseptörleri tanıyacak spesifik hedefleyici ligandlar ile kaplanır. Bu şekilde antikanser ajanın sitotoksik etkisi arttırılmış, sağlıkı dokuya olan yan etkiler ise en aza indirilmiş olur.

Lipozom ilaç nedir?

lipofilik ilaç başa beladır. lipozomlar amfipatik yapıya sahip küçük veziküllerdir. içerdikleri hidrofilik ve hidrofobik bölgeler nedeni ile suda ve yağda eriyen molekülleri taşıyabilme özelliğine sahiptir. bir nevi suda ve yağda eriyen ilaçları taşıyan bir molekül.

Nanotaşıyıcı sistem nedir?

Nanotaşıyıcı Sistemler Yapılan araştırmalar sayesinde damar içerisinde rahatça dolaşım imkânına sahip küçük boyutlu, biyobozunur ve toksisiteleri düşük olan sistemler geliştirilmiştir. Bu özelliklere sahip olan yapılar günümüzde nanotaşıyıcı olarak adlandırılmaktadır.

Nanofarmasötik nedir?

Nanofarmasötik terimi ise nano büyüklüklerde toz ilacı, ilaç taşıyıcı sistemleri ve araçları kapsar. 2004 yılına kadar nanoteknoloji alanında yayınlarda % 32 ve patent başvurusunda % 54 ile ABD başı çekmektedir. AB ülkeleri içinde en fazla nanotıp araştırması Almanya'da yapılmaktadır.

Salımlı kapsül ne demek?

Uzatılmış salınım, tablet ya da kapsüllerin yavaşça çözülmesi ve içerdikleri etken maddeyi belli bir zamanda salıvermeleridir. Uzatılmış salınımlı tablet/kapsüllerin avantajı hızlı salınımlılara göre doz sıklığının daha düşük olması ve kanda ilaç düzeyinin daha sabit kalabilmesidir.

Hedeflendirme nedir?

Hedeflendirme, etkin maddenin etki ya da absorpsiyon bölgesine seçici olarak yönlendirilmesiyle ilaç konsantrasyonunun o bölgede diğer bölgelere oranla artırılmasıdır.

IC 50 değeri nedir?

IC50 , enzimin %50'sini inhibe eden inhibitör konsantrasyonu olup düşük IC50 yüksek inhibisyon değerini göstermektedir. ... Ayrıca çevresel kirlilik oluşturan bazı pestisitler tarafından hidrataz aktivitesine göre değişen IC50 değerlerinde inhibe olduğu tespit edilmiştir.