Dentin hassasiyeti neden olur?

İçindekiler:

  1. Dentin hassasiyeti neden olur?
  2. Dentin hassasiyeti tedavisi nedir?
  3. Aşırı dentin hassasiyeti nedir?
  4. Diş dentin nedir?
  5. Hipersensitif dentin nedir?
  6. Diş hassasiyeti için ne kullanılır?
  7. Dentin canlı mıdır?
  8. Peritübüler dentin ne demek?
  9. Abfraksiyon nedir ne demek?
  10. Dişte hassasiyet nasıl tedavi edilir?

Dentin hassasiyeti neden olur?

Hassasiyet, dişin gözenekli dokusu olan dentin açığa çıkınca meydana gelir. Dentinde tübül adı verilen ve sinire giden mikroskopik kanallar bulunur. Çekilen diş eti dokusu veya enamel kaybı nedeniyle dentin tübülleri açığa çıkınca, sinirler belirli uyarıcılardan daha kolay etkilenerek diş hassasiyetine neden olur.

Dentin hassasiyeti tedavisi nedir?

Dentin hassasiyetinin tedavisinde evde veya muayenehanede uygulabilen çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Evde uygulanabilen tedavi seçeneğinde, diş macunları, ağız gargaraları veya hassasiyet giderici çikletler kullanılır. Bu materyaller dentin tübüllerini tıkayarak veya sinir iletimini bloke ederek etkili olurlar.

Aşırı dentin hassasiyeti nedir?

Dentin aşırı hassasiyeti dişte herhangi bir dental defekt veya patoloji olmadığı halde termal, buhar- laşma, dokunma, osmotik veya kimyasal uyarılara cevap olarak artan, açık dentin yüzeyinde oluşan kısa süreli ve keskin ağrı reaksiyonu olarak tanımla- nabilir.

Diş dentin nedir?

Dentin, dişlerin mezoderma kökenli kemiğe benzer yapıdaki temel tabakasıdır. Kuru ağırlığının p-75'inin kalsiyum tuzu olması nedeniyle kemikten daha serttir. Dentinin organik matriksi odontoblastlar tarafından salgılanır.

Hipersensitif dentin nedir?

Dentin hipersensitivitesi, Açığa çıkmış dentinde kimyasal, termal, mekanik veya osmotik stimuluslara cevap olarak ortaya çıkan ve stimulus ortadan kaldırıldıktan sonra geçen, herhangi bir dental defekt veya patoloji ile açıklanamayan kısa süreli, keskin bir ağrıdır.

Diş hassasiyeti için ne kullanılır?

Diş sızlamasına ne iyi gelir?” sorusunun cevabı kesinlikle karanfildir. Hatta dişle ilgili her sorunda akla ilk gelen bitkisel çözüm karanfildir. Karanfil çiğnemek diş sızlaması ve hassasiyetine giderir. Dilerseniz karanfil çiğnemek yerine karanfil yağının iyileştirici gücünden de faydalanabilirsiniz.

Dentin canlı mıdır?

Dişin asil kitlesini dentin (filDişi) tabakasi olusturur. Dentin, taç kisminda mine; kök kisminda da sement ile örtülüdür. Dentin canli bir yapidir ve % 70'i mineral tuzlari; % 20si organik madde ve % 10'u da sudan olusur. Dentinde çok sayida kanalcik içerir.

Peritübüler dentin ne demek?

Her bir lif bir odontoblast tarafından oluşturulmuştur. Bu lifler özellikle ısıya karşı dayanıksızdır. Operatif işlemler sırasında dentinin aşırı ısınmasına izin verilmemelidir. Dentin tübülüsünü çepeçevre saran dentin halkasına peritübüler dentin adı verilir.

Abfraksiyon nedir ne demek?

Abfraksiyon: okluzal kuvvetler etkisi ile dişin esnemesine bağlı olarak mine-sement birleşiminde oluşan stres birikiminin mine kristallerini kırarak erozyona uğratması sonucu oluşan kama tipinde defektler.

Dişte hassasiyet nasıl tedavi edilir?

Tuzlu suyla gargara ağızdaki mikrop ve bakterileri yok ederek diş eti iltihabının önüne geçer. Ayrıca dişlerdeki sızlama ve hassasiyeti ortadan kaldırır. Üstelik yapımı da çok kolaydır. Tek yapmanız gereken bir bardak suya bir çay kaşığı tuz eklemek ve dişinizi fırçaladıktan sonra bu suyla ağzınızı çalkalamak.