Conn Sendromu ne demek?

İçindekiler:

  1. Conn Sendromu ne demek?
  2. Renin testi nedir?
  3. Renin hangi hücrelerden salınır?
  4. Aldosteron artınca ne olur?
  5. Kortizol ne yapar?

Conn Sendromu ne demek?

Conn sendromu böbrek üstü bezlerinden artmış aldosteron salgısı, baskılanmış plazma renin aktivitesi, hipertansiyon ve hipokalemi ile karakterize bir durumdur.

Renin testi nedir?

Aldosteron ve renin düzeylerinizin anormal olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Kan basıncında yükselme, kas güçsüzlüğü ve potasyum düşüklüğü gibi artmış aldosteron üretimiyle ilişkili bulgular varlığında bu test yapılır.

Renin hangi hücrelerden salınır?

Kan basıncını ve sıvı dengesini düzenleyen hormonal bir sistemdir. Kan basıncı düştüğünde böbreklerdeki hücreler renin salgılar.

Aldosteron artınca ne olur?

Aldosteron, sodyum (tuz) ve potasyum seviyelerini dengelemeye yardımcı bir hormondur. Çok fazla aldosteron vücudun sodyum tutmasına neden olarak tuz ve su birikmesine ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Kontrolsüz yüksek tansiyon inme(felç), kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği için ciddi risk oluşturur.

Kortizol ne yapar?

Kortizol, böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen, vücudun strese gösterdiği tepkiyle ilişkili bir kortikosteroid hormondur. Kan basıncını ve şekerini artırır, kadınlarda kısırlığa neden olur ve bağışıklık sistemini baskılar.