Hukukta boşluk türleri nedir?

İçindekiler:

  1. Hukukta boşluk türleri nedir?
  2. Kural dısı boşluk nedir?
  3. Bilincli bosluk nedir?
  4. Kural içi boşluk nedir hukuk?
  5. Hukukta boşluk doldurma yolu ne demektir?
  6. Yasal boşluk nedir?
  7. Hakim kural içi boşluğu nasıl doldurur?
  8. Kural içi boşluk varsa hâkim ne yapmalı?
  9. Hâkim kural içi boşluğu nasıl doldurur?
  10. Hukukta boşluk varsa hâkim neye göre karar verir?
  11. Kural içi boşluk varsa hâkim ne yapmalıdır?
  12. Kanun koyucunun bilerek ve isteyerek bırakmış olduğu boşluğa ne denir?
  13. Hâkim boşluk doldururken Atıf yollarından yararlanır mı?
  14. Hangi hukuk dalında hakimin hukuk yaratmasının mümkün değildir?
  15. Lafzi yorum nedir hukuk?
  16. Hakimin hukuk kuralı yaratmasının şartları nelerdir?
  17. Hüküm içi boşluk nasıl doldurulur?
  18. Hangi hukuk dalında hakimin hukuk yaratma yetkisi yoktur?

Hukukta boşluk türleri nedir?

Bunların doldurulması hakimin değil, kanun koyucunun yetkisi içerisindedir15. Olan hukukta boşluklar ise, üçe ayrılarak incelenmektedir: Kural içi boşluk, açık boşluk, örtülü (gizli) boşluk.

Kural dısı boşluk nedir?

2) Kural Dışı Boşluk Yazılı kaynaklarda bilmeden ve istenmeden bırakılan boşluklardır. Bu tip boşluklar da kendi içinde ikiye ayrılır. fazla geniş tutulmuştur. Bu tür boşluklar hakimin somut olayı daraltarak yorumlaması ile doldurulur.

Bilincli bosluk nedir?

Bilinçli Boşluk: Kanun koyucunun, bilerek ve isteyerek bırakmış olduğu boşluklardır. \değişen durumlar nedeniyle ortaya çıkan boşluklardır. somut olaya uygulanacak hiçbir hükmün bulunmamasıdır.

Kural içi boşluk nedir hukuk?

Kural içi boşluk nedir? Kanun koyucu tarafından istenerek bırakılmış boşluklardır. ... Hâkimin hukuk yaratabilmesi için kanunda ve örf –adet hukukunda somut olaya uygulanacak bir hükmün bulunmaması gerekir.

Hukukta boşluk doldurma yolu ne demektir?

BİR HUKUKİ SORUN HAKKINDA, YAZILI HUKUK KURALLARININ (KANUN,ULUSLARARASI ANDLAŞMA,CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ,YÖNETMELİK…DİĞER DÜZENLEYİCİ İŞLEMLER), ÖRF VE ADET HUKUKUNUN VE DİĞER HERHANGİ BİR HUKUK KAYNAĞININ (MAHKEME İÇTİHATLARI, DOKTRİN) CEVAP VEREMEDİĞİ DURUMLARDA HUKUKTA BOŞLUKTAN SÖZ EDİLİR.

Yasal boşluk nedir?

Kanun boşluğu kavramı genel olarak “gerekli ve zorunlu bir düzenlemenin kanun koyucu tarafından yapılmamış olması” şeklinde tanımlanmaktadır.

Hakim kural içi boşluğu nasıl doldurur?

Hâkim hukukun genel ilkeleriyle de boşluk doldurabilir. Duruma göre hâkim yasa koyucuymuş gibi genel ve soyut kural koyarak boşluğu doldurabilir. Hâkimin yarattığı kural kanun niteliği taşımaz. Burada kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırılık yoktur.

Kural içi boşluk varsa hâkim ne yapmalı?

Hukukta Boşluk-Kanun Boşluğu (Kural Dışı Boşluk) İle Hüküm İçi (Kural İçi) Boşluk Halleri. “Örf ve âdet hukukunda da hüküm yoksa o zaman hâkim kendisi kural koyarak önüne gelen meseleyi çözecektir.

Hâkim kural içi boşluğu nasıl doldurur?

Hâkim hukukun genel ilkeleriyle de boşluk doldurabilir. Duruma göre hâkim yasa koyucuymuş gibi genel ve soyut kural koyarak boşluğu doldurabilir. Hâkimin yarattığı kural kanun niteliği taşımaz. Burada kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırılık yoktur.

Hukukta boşluk varsa hâkim neye göre karar verir?

Yani hâkim, ortaya çıkmış olan hukuk boşluğunu doldurmak üzere kanun koyucu gibi hareket ederek o somut olaya ilişkin olmak üzere bizzat bir hukuk kuralı koymak ve koyduğu kurala göre anlaşmazlığı mutlaka çözüme bağlamakla yükümlüdür.

Kural içi boşluk varsa hâkim ne yapmalıdır?

Hukukta Boşluk-Kanun Boşluğu (Kural Dışı Boşluk) İle Hüküm İçi (Kural İçi) Boşluk Halleri. ... Başka bir ifade ile, aşağıda açıklanacağı gibi, hâkim kanunda boşluk varsa örf ve âdet hukukunu uygulayacak, hukukta boşluk varsa (hem kanunda hem de örf ve âdet hukukunda hüküm yoksa) hukuku kendisi yaratacaktır”.

Kanun koyucunun bilerek ve isteyerek bırakmış olduğu boşluğa ne denir?

Eğer yazılı ve yazısız kuralların hiçbirinde hüküm yoksa buna Hukuk Boşluğu denir. Sadece yazılı kural yoksa buna da Kanun Boşluğu denir. ... * Kural İçi Boşluk: Kanun koyucunun bilerek ve isteyerek bıraktığı boşluktur.

Hâkim boşluk doldururken Atıf yollarından yararlanır mı?

Hâkimin hukuk yaratması, kanunda açık boşlukvarsa mümkündür. C) Hâkimin hukuk yaratması, kanunda kural içi boşlukvarsa mümkündür. ... D) Hakim boşluk doldururken,Anayasadaki diğer hükümleri göz önünde tutmak zorundadır. E) Hakim boşluk doldururken,atıf yollarından yararlanır.

Hangi hukuk dalında hakimin hukuk yaratmasının mümkün değildir?

Önemli: Ceza hukukunda hakimin hukuk yaratması söz konusu değildir. Çünkü ceza hukukunda kanunilik ilkesi geçerlidir ve kural olarak kıyas dahi yapılamaz.

Lafzi yorum nedir hukuk?

Deyimsel-Lafzi Yorum Yöntemi: Bu yorum yönteminde, kanunun mantık ve deyim bakımından anlamını araştırmak esastır. Kanun metninde kullanılan sözcüklerden kanun hükmünün ne anlama geldiği belirlenmeye çalışılır. Burada yorum yapılırken kanunun metnine bağlı kalınır ve onun dışına çıkılmaz.

Hakimin hukuk kuralı yaratmasının şartları nelerdir?

Hakimin hukuk yaratması özellikleri
  • Hakim hukuk boşluğu durumunda hukuk yaratabilir.
  • Hakim hukuk yaratırken öncelikle kıyasa başvurur. ...
  • Hakimin yarattığı hukuk kuvvetler ayrılığına aykırı değildir. ...
  • Hakimin yarattığı hukuk kanun gibi genel ve soyut olmalıdır.
Daha fazla öğe...

Hüküm içi boşluk nasıl doldurulur?

MK 1 c. 2'ye göre, kanunda bir boşluğun bulunması (uygulanacak bir hükmün bulunmaması) hâlinde, bu boşluk örf ve âdet hukukuyla doldurulur. Buna göre örf ve âdet hukuku tamamlayıcı, bu bakımdan da tali (ikincil) bir kaynaktır.

Hangi hukuk dalında hakimin hukuk yaratma yetkisi yoktur?

Önemli: Ceza hukukunda hakimin hukuk yaratması söz konusu değildir. Çünkü ceza hukukunda kanunilik ilkesi geçerlidir ve kural olarak kıyas dahi yapılamaz.