Kelâm konuları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Kelâm konuları nelerdir?
  2. Kelâm alimi ne demektir?
  3. Kelâm kelimesinin anlamı nedir?
  4. Kelâm hangi konuları ele alır?
  5. Kelâm ilminin temel konularına ne ad verilir?
  6. Kelam ilmine göre bilginin kaynağı nedir?
  7. Kelam kelimesi nereden gelir?
  8. Kelam ilminin konusu nelerdir?
  9. Islam Kelamcıları kimlerdir?
  10. Hakkın kelamı ne demek?
  11. Doğru bilgi kaynakları nelerdir?
  12. Kelâm hangi kökten türemiştir?
  13. Kelâm ilminin konusu ve amacı nedir?

Kelâm konuları nelerdir?

Kelam; naslardan hareketle inanç esaslarını ve insanın düşünce yapısına ilişkin temel ilkeleri belirleyen, bunları akli yöntemlerle açıklayan, destekleyen ve karşı fikirleri eleştirip cevaplayan bir disiplindir. İslam dininin temel inanç konularını; uluhiyyet, nübüvvet ve ahiret başlıkları altında toplamak mümkündür.

Kelâm alimi ne demektir?

Kelâm ya da İlm-î Kelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.

Kelâm kelimesinin anlamı nedir?

Sözcük anlamı olarak Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında kelam kelimesi, 'söz' anlamı taşımaktadır. Arapça kökenli bir kelime olarak öne çıkan kelam kelimesi, İslami açıdan da önemli bir anlama gelir. Genel itibariyle İslam'ı her açıdan ele alan ve detaylı şekilde inceleyen bilim olarak da anlatmak mümkün.

Kelâm hangi konuları ele alır?

Kelam ise dinî meselelerde temel kaynak olan vahyi esas alır ve ele aldığı konulara din eksenli yaklaşır. Tabiî bilimler de âlemi konu edinerek onun nasıl var olduğunu, âlemi oluşturan unsurları ve özelliklerini farklı açılardan ele alır.

Kelâm ilminin temel konularına ne ad verilir?

Bu tanıma göre Kelam'ın konusu, iman ve eylem olarak belirlenmektedir. İmanın üç temel alanını Allah, nübüvvet ve ahiret konuları oluşturmaktadır. Kelamın eylem yani amel alanı ise ahlakı ilgilendirmektedir.

Kelam ilmine göre bilginin kaynağı nedir?

Kelam ilminin, akıl ve vahiy olmak üzere dayandığı iki temel kaynak vardır. Bu iki temel kaynak ilk defa Peygamber ve arkadaşları tarafından kullanılmıştı.

Kelam kelimesi nereden gelir?

Arapça klm kökünden gelen kalām كلام "1. söz, konuşma, 2. İslami teoloji ilmi" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça kalama كلم "konuştu, söyledi" fiilinin masdarıdır.

Kelam ilminin konusu nelerdir?

Kelam ilmi konusu bakımından İslam'ın inanç alanına odaklanmaktadır. İman, Kur'an-ı Kerim'de yazan her şeye inanmak anlamına gelmektedir. Kelam ilmi konu bakımından Kur'an-ı Kerim'de yer alan vahiylerin bütünü ve bu vahiylerin iman esaslarını ele almaktadır.

Islam Kelamcıları kimlerdir?

Bu dönemin önemli kelâmcıları arasında Bâkıllânî, İbn Fûrek, Ebû Bekir el-Beyhakī, Cüveynî, Hakîm es-Semerkandî, Ebû Seleme es-Semerkandî, Ebü'l-Yüsr el-Pezdevî ve Ebü'l-Muîn en-Nesefî yer alır.

Hakkın kelamı ne demek?

Bir manayı belirten, bir maksadı anlatan söz demektir. Yüce Allah Kelam sıfatı ile de vasıflanmıştır. O'nun kelamı (sözü) harf ve sesten beri ve kadîmdir (başlangıcı yoktur.) Yüce Allah, kendi kadîm kelamını, dilediği zaman şanına uygun bir şekilde meleklerine işittirir, bildirir ve anlatır.

Doğru bilgi kaynakları nelerdir?

Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir. Rasyonalistlere göre, öncelikli akıl yürütme biçimi tümdengelimsel akıl yürütmedir.

Kelâm hangi kökten türemiştir?

Kelimenin çoğulu olan kelâm sözlükte "yaralamak, etkilemek" anlamındaki kelm kökünden türemiş bir isim olup "bir fikri tam olarak anlatan söz" demektir. Kelâm ilmi konusu, amacı ve ekolleri dikkate alınarak farklı şekillerde tanımlanabilir.

Kelâm ilminin konusu ve amacı nedir?

Kelam İlminin Amacı & Doğru bilgi vererek insanları yanlış inançlardan korumak. Kişinin imanını taklit düzeyinden kurtarıp tahkikî bir iman derecesine yükseltmek. & Diğer İslam ilimleri için sağlam bir inanç temeli oluşturmak. & Amellerin bilinçli ve ihlaslı bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak.