Gömülü kuram çalışması nedir?

İçindekiler:

  1. Gömülü kuram çalışması nedir?
  2. Nitel araştırma Durum Çalışması Nedir?
  3. Gömülü teori araştırmasının amacı nedir?
  4. Temellendirilmiş kuram nedir?
  5. Durum çalışması nitel mi?
  6. Açıklayıcı Durum Çalışması Nedir?
  7. Temellendirilmiş araştırma nedir?
  8. Durum çalışması araştırma yöntemi nedir?
  9. Durum çalışması ne zaman kullanılır?
  10. Içsel Durum Çalışması Nedir?
  11. Keşfedici Durum Çalışması Nedir?

Gömülü kuram çalışması nedir?

Gömülü teori, araştırma süreci içinde verilerin sistematik bir şekilde toplanarak analiz edilmesi yoluyla yeni bir teoriye ulaşmak olarak açıklanmaktadır (Strauss ve Corbin, 1998). Strauss ve Glaser (1967) gömülü teori araştırmasının kurucuları olarak tanınmışlardır.

Nitel araştırma Durum Çalışması Nedir?

Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi Durum çalışması, güncel olan ve araştırmacı kontrolünün değişkenler üzerinde olmadığı durumlarda bu durumun sebeplerini, nedenleri ve sonuçlarını anlamak, tanımlamak ve betimlemek için kullanılan bir araştırma yöntemidir.

Gömülü teori araştırmasının amacı nedir?

Glaser ve Strauss tarafından 1967 yılında ortaya konulan bu modelde amaç, veriler toplama yoluyla teoriye ulaşmaktır. ... Gömülü teoride amaç, anlaşılması güç bir olgunun ortaya çıkmasını etkileyen nedenleri ortaya koymak veya az bilinen bir olguda üzerine yeni bilgileri eklemektir.

Temellendirilmiş kuram nedir?

Çeşitli araştırmacılar tarafından gömülü teori olarak da adlandırılan temellendirilmiş kuram metodu, bir kuram ortaya koymak için sistematik, tekrara dayalı, titiz bir veri toplama ve analiz sürecinden oluşan bir nitel yaklaşım olarak tanımlanır (Glaser, 1978).

Durum çalışması nitel mi?

Öte yandan, Creswell (2007)'e göre durum çalışması; araştırmacının zaman içerisinde sınırlandırılmış bir veya birkaç durumu çoklu kaynakları içeren veri toplama araçları (gözlemler, görüşmeler, görsel-işitseller, dokümanlar, raporlar) ile derinlemesine incelediği, durumların ve duruma bağlı temaların tanımlandığı nitel ...

Açıklayıcı Durum Çalışması Nedir?

Açıklayıcı Durum Çalışması: Bu durum hakkında bilgi vermek, aşina olunmayan durumları bilindik hale getirmek ve gerçek hayat durumları ile ilgili bağlantıları açıklamak için kullanılır. Keşfetmeye Dayalı Durum Çalışması: Bu tür durum çalışması açık ve tek bir çıktısı olmayan durumları incelemesi için kullanılır.

Temellendirilmiş araştırma nedir?

Temellendirilmiş kuram, kuramların test edildiği değil, kuramların oluşturulduğu bir bilimsel araştırma türüdür. Strauss ve Corbin'in Sistematik yaklaşımı ve Charmaz'ın yapısalcı yaklaşımı popüler türleridir. Temellendirilmiş kuram verilerin toplanması, incelenmesi ve kategorize edilmesi gibi pek çok aşamadan geçer.

Durum çalışması araştırma yöntemi nedir?

Öz. Durum çalışması, güncel olan ve araştırmacı kontrolünün değişkenler üzerinde olmadığı durumlarda bu durumun sebeplerini, nedenleri ve sonuçlarını anlamak, tanımlamak ve betimlemek için kullanılan bir araştırma yöntemidir.

Durum çalışması ne zaman kullanılır?

●Genel olarak çalışmanın 'ne', 'nasıl' ve 'niçin' sorularını cevaplamak olduğunda, çalışmaya katılanların davranışları kontrol edilmediğinde, içeriksel koşullar değiştirilmek istendiğinde ya da olay ve içerik arasındaki sınırlar açık olmadığında durum çalışmaları kullanılabilir.

Içsel Durum Çalışması Nedir?

İçsel Durum Çalışması: Belirli bir kişi, grup, olay veya kurum hakkında daha fazla şey bilinmek istendiğinde yani durumu daha iyi anlamak için bu yöntem kullanılır. Enstrumental Durum Çalışması: Belli bir durumu anlatmaktan ziyade bir sorunu açıklamayı sağlar veya bir teoriyi geliştirmeye yardım eder.

Keşfedici Durum Çalışması Nedir?

Keşfedici durum çalışması araştırmacının odak noktası doğrultusunda topladığı verinin içerisinde araştırılan olguyu keşfetmek için kullanılmaktadır. Sonucunda ise gelecek çalışmalar için durumla ilgili hipotezler geliştirilmekte ve öneriler getirilmektedir.