İntihal kapsamına neler girer?

İçindekiler:

  1. İntihal kapsamına neler girer?
  2. Neler intihal değildir?
  3. Kendi kendine intihal nedir?
  4. İntihal suç mu?
  5. İntihal neye göre belirlenir?
  6. İntihal ne demek yüksek lisans?
  7. Intihalden kaçınmak için neler yapılmalı?
  8. Turnitin Neye göre?
  9. İntihal tespit programı nedir?
  10. Intihale sokmak ne demek?
  11. Kendinden intihal olur mu?
  12. İntihal ne zaman suç olur?
  13. İntihal suçunun cezası nedir?
  14. İntihal oranı en fazla kaç olmalı?
  15. İntihal nasıl yüksek çıkar?

İntihal kapsamına neler girer?

Kopya, Aşırma, İntihal: Örneğin, atıf vermeden fikir, görüş ve bilgilerin aynen alınarak yazılması, internet veya başka kaynaklardan kopyalanarak tıpkıbasım (internet download) yapılması fikir ve bilgi aşırılması ve intihali kapsamındadır.”

Neler intihal değildir?

İntihal Ne Değildir? ... Örneğin bir yazıdan alıntı yapıldığında, eğer ki akademik kurallara uygun bir şekilde orijinal kaynağa atıf verilirse, orijinal yazarlardan izin alınmamış olsa bile, bu tarz bir alıntı intihal kapsamına girmemektedir.

Kendi kendine intihal nedir?

Akademik literatürde “self plagiarism”, yani kendi kendine intihal diye geçen olay, bir öğrencinin ve akademisyenin bir araştırmayı o anki danışmanından izin almadan birden fazla kez yayınlamasıdır. Bu tüm bir çalışma da olabilir veya çalışmanın belli bir bölümü de olabilir.

İntihal suç mu?

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre de intihal suçu cezai yaptırıma bağlanmıştır. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 71 inci maddesinin 3 üncü bendi “Bir eserden kaynak göstermeksizin iktibasta bulunan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır” hükmüne ...

İntihal neye göre belirlenir?

El ile yapılan işleme örnek verecek olursak; Toplam Benzeyen Kelime Sayısı için diyelim ki 10.000 kelime olsun (A Sayısı), Bilimsel çalışma da bulunan kelime sayısı da diyelim ki 60.000 kelime olsun (B Sayısı), Kelime intihal oranı= (A/B)*100 olarak hesaplanır.

İntihal ne demek yüksek lisans?

İntihal Nedir: (TDK: aşırma) Bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekarlık ve hırsızlıktır. En kısa tabirle çalıntı içerik olarak tanımlanabilir.

Intihalden kaçınmak için neler yapılmalı?

İntihalden Kaçınmanın 5 Pratik Yolu
  1. 1 – Kopyala-Yapıştır Yapmayın! ...
  2. 2 – Birebir Alıntı Yapmak Yerine Uygun Şekilde Yorumlama Yapın. ...
  3. 3 – Yazarları Uygun Şekilde Akredite Edin. ...
  4. 4 – Kaynaklara Yazım Sürecinizle Eş Zamanlı Olarak Atıf Yapmayı İhmal Etmeyin.
Daha fazla öğe...•BE

Turnitin Neye göre?

Turnitin yazılardaki orjinallik oranını hesaplayarak öğrencileri benzersiz tez ve ödevler oluşturmaya teşvik eden bir yazılımdır. Kullanımı oldukça kolay olan bu yazılım, birkaç dakika içerisinde kontrol edilen metin belgesinde kopya oranını ortaya çıkarır.

İntihal tespit programı nedir?

İntihal programı bir yazarın kaleme aldığı eserde yer alan cümlelerin başkasına ait olup olmadığını tespit etmeye yarayan bir programdır. Aynı zamanda kişi kendi yazdıklarının daha önce bir başkası tarafından yazılıp yazılmadığını da bu programları kullanarak öğrenebilir.

Intihale sokmak ne demek?

İntihal, bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır.

Kendinden intihal olur mu?

Kendi Kendine İntihal Daha da açıklamak gerekirse, bir yazarın yeni bir araştırmasında eski araştırmasından bölümleri olduğu gibi yayınlaması ve bunu okuyuculara belirtmemesidir. İnsanın kendi araştırmasını tekrar yayınlaması eser hırsızlığı olur mu hiç demeyin, olur!

İntihal ne zaman suç olur?

Eğer kullanılan materyallerde, telif hakkı sahibine açık bir şekilde atıf yapılmış ise, tartışma yukarıda saydığımız dört faktör üzerinden devam eder. Eğer herhangi bir atıfta bulunulmamışsa, birine ait olan içeriği izinsiz kullanarak, kendinizinmiş gibi göstermiş, kısacası intihal suçu işlemiş olursunuz.

İntihal suçunun cezası nedir?

Başkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır. ... Bir eserle ilgili olarak yetersiz, yanlış veya aldatıcı mahiyette kaynak gösteren kişi, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

İntihal oranı en fazla kaç olmalı?

Tez çalışmasında İntihal Raporu Benzerlik oranının üst sınırı %20'dir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez Enstitü Yönetim Kuruluna gönderilir.”

İntihal nasıl yüksek çıkar?

İntihale düşmemek Yapmanız gereken alıntıları birebir almamak, kelimeleri değiştirerek yazmaktır. Aynen aldığınız cümleler yüksek benzerlik olarak karşınıza çıkar. Okuduğunuzu özetleyerek yazarsanız sorundan kolayca kurtulabilirsiniz.