Eritroblastosis Fetalis nedir makale?

İçindekiler:

  1. Eritroblastosis Fetalis nedir makale?
  2. Kan uyuşmazlığı kaçıncı çocuğu nasıl etkiler?
  3. Kan uyuşmazlığı tıptaki adı nedir?
  4. Fetomaternal transfüzyon nedir?
  5. Kan uyuşmazlığı sonucu doğan bebek sakat olur mu?
  6. Kan uyuşmazlığı neden ilk bebeğe zarar verirmi?
  7. Hamileyken kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır mı?

Eritroblastosis Fetalis nedir makale?

Eritroblastozis fetalis, fetal eritrosit antijenlerine karşı oluşmuş maternal IgG tipi antikorların transplasental geçerek fetal eritrosit antijenleri ile reaksiyona girmesi sonucu fetus ve yenidoğanda gelişen bir durumdur.

Kan uyuşmazlığı kaçıncı çocuğu nasıl etkiler?

Kan uyuşmazlığı olan durumlarda annenin bebeğe karşı ürettiği antikorlar bebeğin kırmızı kan hücrelerini yok edebilir. Bu durum anemi başta olmak üzere ölü doğum, sarılık, bilirubin birikmesine bağlı olarak beyin hasarı, sağırlık ya da ölüm gibi sonuçlara neden olur.

Kan uyuşmazlığı tıptaki adı nedir?

Bir kan grubuna sahip insanlar farklı bir kan grubuna sahip birinden kan aldığında, bağışıklık sistemi bu duruma tepki gösterir. Buna ABO uyuşmazlığı denir.

Fetomaternal transfüzyon nedir?

Feto -fetal transfüzyon sendromu ( FFTS ), ikiz oligohidramnios-polihidramnios sekansı ( TOPS ) ve sıkışmış ikiz sendromu olarak da bilinen ikizden ikize transfüzyon sendromu ( TTTS ), yüksek morbidite ve mortalite ile sonuçlanan orantısız kan akışının bir komplikasyonudur.

Kan uyuşmazlığı sonucu doğan bebek sakat olur mu?

İlk gebelikte oluşmuş anti Rh antikorlar bebeğe geçer ve bebeğin kanında eritrositlerin parçalanmasına ve bebekte kansızlığa (anemi) neden olur. Aynı zamanda yeni doğan sarılığı ve hatta kalıcı sakatlıklar bile görülebilir.

Kan uyuşmazlığı neden ilk bebeğe zarar verirmi?

Kan uyuşmazlığı olması halinde, ilk hamilelikte genellikle sorun yaşanmayabilir. Ancak ikinci ve daha sonraki gebeliklerde risk yükselir. Herhangi bir nedenle anne ile anne karnındaki bebeğin kanlarının karışması durumunda, önceden koruyucu iğne yapılmamış ise kan uyuşmazlığı sorunlu bir hale gelebilir.

Hamileyken kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır mı?

Daha sonraki gebeliklerde sorun yaratmasın diye 28-34. Haftalar arasında en sık bilinen şekli ile kan uyuşmazlığı iğnesi adı verilen bir uyuşmazlık iğnesi yapılır. Bebek doğduktan sonra Rh (–) ise yeni bir doza gerek yoktur, eğer Rh (+) ise ilk 72 saat içerisinde mutlaka anneye 2. Doz iğne de yapılır.