Hoşça bak zatına kim zübde-i alemsin sen manası?

İçindekiler:

  1. Hoşça bak zatına kim zübde-i alemsin sen manası?
  2. Hoşça bak zâtına kim zübde-i?
  3. Ekvân ne demek?
  4. Hoşça bak zatına kim zübde i alemsin sen sözleri?
  5. Ey gönül ey gönül neden bu kadar gamla dolusun?
  6. Ekvan ne demek Osmanlıca?
  7. Merdum i dide i Ekvan ne demek?
  8. Mutalsam ne demek?
  9. Zati ne demek din kısaca?
  10. Dide i ne demek?
  11. Kavsi Mutalsam ne demek?

Hoşça bak zatına kim zübde-i alemsin sen manası?

Zaten kainatın varlık sebebi de insandır. Bu kavramla ilgili en dikkate değer beyit, Şeyh Galib'in "müsemmen" (sekizleme) yaptığı beyittir. Beytin kısa anlamı : "Kendine güzelce bak ki, âlemin özü sensin. Sen varlığın gözünün bebeği olan âdemsin."

Hoşça bak zâtına kim zübde-i?

Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen Merdüm-i dîde ekvân olan âdemsin sen Şeyh Gâlib. (Kendine dikkatlice bir bak; sen âlemin özüsün. Sen varlıkların gözbebeği olan insansın.)

Ekvân ne demek?

(ﺍﻛﻮﺍﻥ) i. (Ar. kevn “varlık”ın çoğul şekli ekvān) Varlıklar, âlemler: Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen / Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen (Şeyh Gālib).

Hoşça bak zatına kim zübde i alemsin sen sözleri?

“Ey insanevladı! Kendine saygıyla/hürmetle yaklaş; çünkü sen kâinatta yaratılmışların özü/göz bebeği olan insansın.” “Hoşca bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen. ... Kendine bir hoşça bak, alemin özüsün sen, varlıkların gözbebeği olan insansın sen.

Ey gönül ey gönül neden bu kadar gamla dolusun?

Ey gönül, ey gönül neden bu kadar gamla dolusun. Meleksin secde etmeleri emredilen kadri yüceltilmiş bir varlıksın, bildiğin gibi değil, her varlıktan daha olgun daha ilerisin sen.

Ekvan ne demek Osmanlıca?

ekvan / ekvân / اكوان / اَكْوَانْ (Tekili: Kevn) Alemler. Mahluklar. Varlıklar.

Merdum i dide i Ekvan ne demek?

Kendine saygıyla/hürmetle yaklaş; çünkü sen kâinatta yaratılmışların özü/göz bebeği olan insansın.” “Hoşca bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen. Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen.” ... Kendine bir hoşça bak, alemin özüsün sen; varlıkların gözbebeği olan insansın sen.

Mutalsam ne demek?

(ﻣﻄﻠﺴﻢ) sıf. (Ar. ṭilesm > ṭalseme “tılsım, sihir yapmak”tan muṭalsem) Büyülü, sihirli, tılsımlı: Ey dil ey dil neye bu rütbede pür-gamsın sen / Gerçi vîrâne isen genc-i mutalsamsın sen (Şeyh Gālib).

Zati ne demek din kısaca?

Zati kelimesi ise öz anlamına gelen ''Zat'' sözcüğünden türetilmiştir. Bu kelime yalnızca Allah'a özgü olan ve başka hiçbir varlığa atfedilemeyecek nitelikler için kullanılır.

Dide i ne demek?

Kardeşlik gibi çok sağlam ve güçlü ilgi, alâka.

Kavsi Mutalsam ne demek?

Kavs-i mutalsam tılsımlı yay demektir. Sırma kemerden kastı düz bir çizgidir. O halde “Üstümde sema kavs-i mutalsam” diyerek “Üzerimde tılsımlı yay gibi bir gökyüzü var.” demek istemiştir dersek yanlış olmaz.