Devlet Güvenlik Mahkemeleri hangi olayın ardından kurulmuştur?

İçindekiler:

  1. Devlet Güvenlik Mahkemeleri hangi olayın ardından kurulmuştur?
  2. DGM ler ne zaman kaldırıldı?
  3. Devlet Güvenlik Mahkemeleri hangi yıl kaldırılmıştır?
  4. Özel yetkili mahkemeler nelerdir?
  5. Ağırlaştırılmış Ceza Mahkemesi nedir?
  6. Istiklal mahkemeleri kim kurdu?
  7. Dgmler ne zaman kuruldu?
  8. DGM hangi davalara bakar?
  9. Özel kanunla kurulan mahkemeler nelerdir?
  10. Olağanüstü mahkemeler ne zaman kuruldu?
  11. Istiklal mahkemeleri ne zaman kuruldu?
  12. Nürnberg Mahkemesi ne zaman kurulmuştur?
  13. Ağır Ceza Mahkemeleri ne zaman kuruldu?
  14. Kanuni hâkim güvencesi ne zaman geldi?

Devlet Güvenlik Mahkemeleri hangi olayın ardından kurulmuştur?

12 Eylül Darbesinin ardından 1982 Anayasasının 143. maddesine uygun olarak, 16 Haziran 1983 tarihli ve 2845 sayılı Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun çıkarılmış ve yeniden kurulan Devlet Güvenlik Mahkemeleri, tarihinde göreve başlamış ve 2004 yılına kadar görev ...

DGM ler ne zaman kaldırıldı?

Bu sebeple, önce 'te yürürlüğe giren Anayasa değişikliği ile DGM'lerin anayasal dayanağı kaldırıldı, sonrasında ise DGM'ler 20 Haziran 2004'te yapılan kanun değişikliği ile lağvedildi. 2014 yılına gelindiğinde ise bütün özel yetkili mahkemeler kaldırıldı.

Devlet Güvenlik Mahkemeleri hangi yıl kaldırılmıştır?

Kaldırılması 2004 yılında konuyla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin TBMM tarafından kabul edilmesiyle, Devlet Güvenlik Mahkemeleri kaldırılmıştır. Önceden bu mahkemelerin görev alanına giren davalar, belirli ağır ceza mahkemelerinin görev alanına alınmıştır.

Özel yetkili mahkemeler nelerdir?

  • Anayasa Mahkemesi.
  • Danıştay.
  • Uyuşmazlık Mahkemesi.
  • Yargıtay.

Ağırlaştırılmış Ceza Mahkemesi nedir?

Ağır ceza mahkemesi, ilk derece ceza yargılamasında kanunda öngörülen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. ... Bir suç nedeniyle savcılık soruşturması aşamasında mahkeme tarafından verilmesi gereken kararlar Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilir.

Istiklal mahkemeleri kim kurdu?

Tevfik Rüştü Bey, çeteler ve kaçakların yarattığı tehlike karşısında M. Kemal'e “İhtilal Mahkemeleri” kurulması için bir öneri verdi. Fakat sonra ismi “İstiklal Mahkemeleri” olarak değiştirildi.

Dgmler ne zaman kuruldu?

12 Mart muhtırasının ardından, DGM'ler, Anayasa değişiklikleri sırasında gündeme geldi ve ilk olarak 1961 Anayasası'nın "Mahkemelerin Kuruluşu" başlıklı 136. maddesine, 1973 yılında 1699 sayılı Yasa ile eklenen hükümlerle, 26 Haziran 1973 tarihinde 1773 sayılı Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Kuruluş ve Yargılama ...

DGM hangi davalara bakar?

Devlet Güvenlik Mahkemeleri; devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne ve hür demokratik düzene karşı işlenen suçlarla, nitelikleri Anayasa'da belirtilen Cumhuriyet aleyhine işlenen ve devletin iç ve dış güvenliğini ilgilendiren suçlara ilişkin davalara bakar.

Özel kanunla kurulan mahkemeler nelerdir?

Madde 2- Adlî yargı ilk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza mahkemeleridir. Madde 3 - Adlî yargı ikinci derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleridir. Madde 4- Hukuk mahkemeleri, sulh hukuk ve asliye hukuk mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer hukuk mahkemeleridir.

Olağanüstü mahkemeler ne zaman kuruldu?

DGM'lerin kapatılmasıyla birlikte 4 Aralık 2004'te CMK 250. Madde ile Görevli Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) kuruldu ve 2 Temmuz 2012'ye kadar devam etti. Ergenekon, Balyoz, Odatv, Devrimci Karargah, KCK gibi davalar bu mahkemelerde görüldü.

Istiklal mahkemeleri ne zaman kuruldu?

İlk olarak 19 Ağustos 1921 tarihinde Kastamonu'da, 12 Ağustos 1921 tarihinde Konya'da, 17 ağustos 1921 Samsun, tarihinde Yozgat'ta kuruldu. İkinci istiklâl mahkemelerinde asker kaçakları, Kurtuluş Savaşında düşmana yardım edenler ve isyan çıkaranlar yargılandı.

Nürnberg Mahkemesi ne zaman kurulmuştur?

Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi, Ekim 1945'te, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin açtığı dava. Almanya'nın Nürnberg şehrinde yapıldığı için bu isimle anılmıştır.

Ağır Ceza Mahkemeleri ne zaman kuruldu?

Madde ile Yetkili Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri olarak bugüne kadar geldi. 12 Eylül'den sonra anayasal güvence ile kurulan DGM'ler 'te resmen faaliyetlerine başladı.

Kanuni hâkim güvencesi ne zaman geldi?

1982 Anayasasında doğal hâkim ilkesi zikredilmemekle birlikte “Kanuni Hâkim Güvencesi” başlıklı 37'nci maddede; “Hiç kimse kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz.