Lad ne demek tip?

İçindekiler:

  1. Lad ne demek tip?
  2. Rotablator nedir?
  3. PCTA nedir?
  4. Miyokardiyal bridge tehlikeli mi?
  5. Kalbin ana koroner arterleri nelerdir?
  6. PCI tıpta ne demek?
  7. Bridge hastalığı nedir?
  8. Miyokardiyal bridge ne demek?
  9. Kalbi besleyen damarlar aortun hangi bölümüdür?

Lad ne demek tip?

Sol ana koroner arter ise kısa bir mesafeden sonra 2 ye ayrılır: sol ön inen arter (left anterior descending veya kısaca LAD), sirkumfleks arter (circumflex artery veya kısaca Cx).

Rotablator nedir?

Rotablator, plak parçalanması ve mikroparçacık embolizasyonu ile damar iç çapını genişletme esası- na dayanan özel bir çalışma mekanizmasına sahiptir. dolaşımı geçecek kadar küçüktür ve nihayetinde kara- ciğer, akciğer ve dalak gibi retiküloendotelyal sistem organları tarafından temizlenmektedirler.

PCTA nedir?

Balon şişirildiğinde, yağlı plak, tıkanmış olan arter duvarlarına karşı sıkıştırılır ve kan akışı artar. Balon anjiyoplasti için kullanılan tekniğin adı Perkütan Koroner Anjiyoplasti (PTCA) veya Perkütan Koroner Girişim(PKG)'dir.

Miyokardiyal bridge tehlikeli mi?

Miyokardiyal kas bandı(MKB) koroner arterlerin doğumsal sık bir anomalisidir. MKB sıklıkla asemptomatiktir ancak göğüs ağrısına, miyokard enfarktüsüne, çok nadiren yaşamı tehdit edici aritmilere hatta ani ölüme neden olabilmektedir.

Kalbin ana koroner arterleri nelerdir?

Kalbi besleyen ana koroner damarlar sol ön inen arter, sol sirkümflex arter ve sağ koroner arterlerdir. Koroner arter hastalığı tüm dünyada ve ülkemizde en sık ölüm sebebidir.

PCI tıpta ne demek?

Koroner anjiyoplasti (perkutanöz koroner müdahale(PCI) veya perkutanöz transluminal koroner anjiyoplasti(PTCA) olarak da bilinir), koroner arter hastalıkta gözlenen stenotik(daralmış) koroner arterlerin tedavi edilmesinde kullanılan terapötik bir işlemdir.

Bridge hastalığı nedir?

Bazen ve genelde doğumsal olarak kalbin yüzeyinde bulunması gereken koroner damarlar daha aşağıdan geçerek kalp kasının içinden geçer. İşte kalp damarlarının yüzeyden değilde, bir kısmının veya tamamının kalp kası içinden geçmesine KALP KASI BANDI HASTALIĞI veya MİYOKARDİAL BRIDGE veya KALP KASI KÖPRÜSÜ denir.

Miyokardiyal bridge ne demek?

Majör bir koroner arterin üzerinden geçen kas lifleri tarafından basıya uğratılması miyokardiyal bridging (MB) olarak adlandırılmaktadır. Ateroskleroz olmak- sızın miyokard iskemisi oluşturan bu patoloji özel- likle eforları takiben ani yaşam kayıplarına sebep olabilmektedir.

Kalbi besleyen damarlar aortun hangi bölümüdür?

Kalp de tıpkı diğer organlarda olduğu gibi hücrelerden oluşur ve oksijenlenmesi (kanlanması) gerekir. Her ne kadar kalbin her dört odacığı kanla dolu olsa da kalp beslenmesini kendi içindeki kanla değil; aort damarından ayrılan sağ ve sol koroner arterler aracılığı ile sağlar.