Inşaatta yüklenici nedir?

İçindekiler:

  1. Inşaatta yüklenici nedir?
  2. Alt yüklenici ne demek?
  3. Müteahhit yüklenici midir?
  4. Kimler alt yüklenici olamaz?
  5. Yüklenici kime denir?
  6. Alt yüklenici kime denir?
  7. Alt yüklenici en fazla yüzde kaç?
  8. Müteahhit alt işveren mi?
  9. Alt yüklenici yüzde kaçını yapabilir?
  10. Alt yüklenici damga vergisi öder mi?
  11. Yüklenici sözleşmeyi feshedebilir mi?
  12. Esersözleşmesi nedir?
  13. Alt işveren ilişkisi nedir?
  14. Özel güvenlik alt işveren mıdır?
  15. Belediyeler damga vergisi öder mi?
  16. Eser Sözleşmesinde yüklenicinin borçlarından biri nedir?

Inşaatta yüklenici nedir?

Müteahhit (Yüklenici), projeyi üstüne alan ve taahhüt ettiği işi yapacağının sözünü yasal olarak sözünü veren kişi, kurum veya kuruluştur. ... Arapçada müteahhid kelimesinden gelmektedir. Müteahhitler inşaat işlerinde genelde kat karşılığı sistemi uygularlar.

Alt yüklenici ne demek?

Alt yüklenici, Yapım İşleri Genel Şartnamesinde “Sözleşme konusu işin nev'i itibariyle bir kısmını yüklenici ile yaptığı sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişi” olarak tanımlanmıştır.

Müteahhit yüklenici midir?

Müteahhit (yüklenici) eser sözleşmesiyle üstlendiği edimi iş sahibinin haklı menfaatlerini gözeterek ifa eden; meydana getirilecek eseri doğrudan doğruya kendisi yapmak veya kendi yönetimi altında yaptırmakla yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir.

Kimler alt yüklenici olamaz?

“4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 11 inci maddesi uyarınca ihaleye katılamayacak olanlar, 58 inci maddesi uyarınca ihalelere katılmaktan yasaklı olanlar ve 53 üncü maddesinin (b) bendinin 8 inci alt bendi gereğince alınacak Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen yabancı istekliler ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri ...

Yüklenici kime denir?

Müteahhit (yüklenici): "Üzerine ihale yapılan istekli veya istekliler" (DİK.m.4). "İş sahibine karşı ücret karşılığında bir iş yapmayı üstlenen kişi" yüklenici olarak tanımlanmaktadır. İş sahibi ise; bir eser meydana getirmeyi başkasına tevdi eden kimsedir.

Alt yüklenici kime denir?

Alt yüklenici sözleşme konusu işin nev'i itibariyle bir kısmını yüklenici ile yaptığı sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder. Bugüne değin alt yüklenici konusunda esasen “İşin tamamı hiçbir suretle alt yükleniciler marifetiyle yaptırılamaz.” şeklinde genel bir ifade bulunmaktaydı.

Alt yüklenici en fazla yüzde kaç?

“(3) İşin tamamı alt yüklenicilere yaptırılamayacağı gibi işin niteliğinden kaynaklanan sebeplerle veya teknik zorunluluklar nedeniyle ihale dokümanında farklı oranlar belirlenmesi durumu hariç, tek bir alt yükleniciye yaptırılacak iş bölümlerinin toplam bedeli sözleşme bedelinin %30'unu; alt yüklenicilere yaptırılacak ...

Müteahhit alt işveren mi?

Müteahhitlik (yüklenicilik) uygulaması, genellikle alt işverenlik (taşeronluk) uygulaması ile karıştırılmaktadır. Müteahhit kavramı, Borçlar Kanunu ile Devlet İhale Kanunu''nda yapılmaktadır. ... Bilindiği üzere, alt işverenin asıl işverenden iş alabilmesi, işyeri gereklerine ve teknolojik nedenlere bağlanmıştır.

Alt yüklenici yüzde kaçını yapabilir?

İşin tamamı alt yüklenicilere yaptırılamayacağı gibi işin niteliğinden kaynaklanan sebeplerle veya teknik zorunluluklar nedeniyle ihale dokümanında farklı oranlar belirlenmesi durumu hariç, tek bir alt yükleniciye yaptırılacak iş bölümlerinin toplam bedeli sözleşme bedelinin % 30'unu; alt yüklenicilere yaptırılacak ...

Alt yüklenici damga vergisi öder mi?

Sözleşme yapılan yüklenici ile alt yüklenici arasında düzenlenen sözleşmeler de Damga Vergisine tabidir. İhale yapıldıktan sonra fiyat farkı uygulamasına gidilip, ihale kararı alınmış ise ihale kararında yer alan tutar üzerinden binde 5,69 oranında Damga Vergisi alınması gerekir.

Yüklenici sözleşmeyi feshedebilir mi?

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu (4735 sayılı Kanun) kapsamında imzalanan bir sözleşmenin İdare tarafından feshedilmesi oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. ... Oysa yüklenicinin de haklı nedenlere dayanarak sözleşmeyi feshetmesi mümkündür.

Esersözleşmesi nedir?

Eser sözleşmesi, yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi, iş sahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Eser sözleşmedi tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir.

Alt işveren ilişkisi nedir?

Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı ...

Özel güvenlik alt işveren mıdır?

Bir işyerinde temizlik, yemek, taşıma, bakım ve onarım, güvenlik vb. işler mal veya hizmet üretimi olarak kabul edilmediğinden alt işverene verilebilir.

Belediyeler damga vergisi öder mi?

Resmi daire: Madde 8 – Bu kanunda yazılı resmi daireden maksat, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerdir. ... İstisnalar: Madde 9 – Bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisinden müstesnadır.

Eser Sözleşmesinde yüklenicinin borçlarından biri nedir?

Eser sözleşmesinde yüklenicinin birtakım borçları vardır. Öncelikle yüklenici işi sadakat ve özenle yapma borcu altındadır. Malzeme iş sahibi tarafından sağlanmışsa yüklenici, onları gereken özeni göstererek kullanmakla ve bundan dolayı hesap ve artanı geri vermekle yükümlüdür.