Islam dininde Namus nedir?

İçindekiler:

  1. Islam dininde Namus nedir?
  2. Gaflet ne demek Osmanlıca?
  3. Tasavvufta gaflet nedir?
  4. Gafil bir kalp ne demek?
  5. Gaflet uykusundan yatar uyanmaz sözleri kimin?
  6. Ehli gaflet ne demek?
  7. Gaflete düşmek ne demek?
  8. Ihtiyatsız ne demektir?
  9. Dadalet ne demek?
  10. Doğru yoldan sapmaya ne denir?

Islam dininde Namus nedir?

Namus, insanın kişiliğini ayakta tutan ve koruması gereken temel değerdir. Namusa sahip çıkmak demek; Allahın Resulü'ne gelen inanç ve ilkelere sahip çıkmak, onları korumak ve muhafaza etmek anlamlarına gelmektedir… İslam'da cinsel ahlâk anlamında namus değil ama “ırzı korumak” kavramı kullanılmaktadır.

Gaflet ne demek Osmanlıca?

gaflet / غفلت / غَفْلَتْ Dikkatsizlik, endişesizlik, vurdumduymazlık. En mühim vazifeyi düşünmeyip, Cenab-ı Hakk'a itaat gibi işleri bilmeyip, başka kıymetsiz şeylerle uğraşmak. Nefsine ve hevesâtına tâbi olarak Allahı ve emirlerini unutmak.

Tasavvufta gaflet nedir?

Gaflet kalbin uyku halidir. Kişinin gündelik işlerini ve hatta ibadetlerini yaparken Allah'ı unutması anlamına gelir. Çünkü Allah'tan gaflet, kişinin kendine, nefsine esir olması demektir. ...

Gafil bir kalp ne demek?

Nefsin arzularına uyarak bir şeyi terk etmek, ihmal etmek, uyanamamak anlamında olan gaflet, kişinin ne bu dünya için ne de ahiret hayatı için görev ve sorumluluklarını yerine getirmemesidir. Çünkü Allah'ı hatırlamıştır ve yanlışından dönerek kalbini inanç kapılarına açmıştır. ...

Gaflet uykusundan yatar uyanmaz sözleri kimin?

Gaflet Uykusunda Yatar Uyanmaz Şiiri - Genç Abdal.

Ehli gaflet ne demek?

ehl-i gaflet / اَهْلِ غَفْلَتْ Âhirete, Allah'ın emir ve yasaklarına karşı duyarsız olan kimseler.

Gaflete düşmek ne demek?

Gaflet Nedir? Gaflet kelime anlamı olarak dalgınlık, dikkatsizlik, boş bulunma, aymazlık, dalgı, ihtiyatsızlık anlamlarına gelmektedir. ... Gaflete düşmek, gaflet kelimesinin en çok kullanıldığı sözcük grubudur.

Ihtiyatsız ne demektir?

ihtiyatsızlık etmek Önlem almadan davranmak, gereken önlemi almamak.

Dadalet ne demek?

Dalalet, sapınç ya da sapkınlık, genel anlamda kamu vicdanında yer etmiş inanç ve düşüncelere ters düşen ya da başka bir deyişle "doğru yoldan" ayrılan her türlü akîde ve düşünceyi ifade etmektedir.

Doğru yoldan sapmaya ne denir?

Dalâl veya dalâlet masdarları sözlükte "kaybolmak, telef olmak, şaşırmak ve yanılmak" gibi mânalara gelmekle beraber asıl anlamları "bilerek veya bilmeyerek doğru yoldan az veya çok ayrılmak, azmak ve sapmak"tır.