Montrö Boğazlar Sözleşmesi sonuçları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Montrö Boğazlar Sözleşmesi sonuçları nelerdir?
  2. Montrö maddeleri nelerdir?
  3. Montrö Sözleşmesi kaç madde?
  4. Montrö boğazlar Sözleşmesinde Türkiye'yi kim temsil etti?
  5. 20 Temmuz 1936 tarihinde imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye hangi bölgeye hakim oldu?

Montrö Boğazlar Sözleşmesi sonuçları nelerdir?

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936'da imzalanan ve Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı veren uluslararası sözleşme. Sözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler.

Montrö maddeleri nelerdir?

Savaşan devletlerin savaş gemilerinin Boğazlar'da herhangi bir el koymaya girişmeleri, denetleme (ziyaret) hakkı uygulamaları ve başka herhangi bir düşmanca eylemde bulunmaları yasaktır. Savaş zamanında, Türkiye savaşan ise, savaş gemilerinin geçişi konusunda Türk Hükûmeti tümüyle dilediği gibi davranabilecektir.

Montrö Sözleşmesi kaç madde?

Türkiye, İngiltere, Fransa, Sovyetler Birliği, Japonya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Yugoslavya arasında imzalanan sözleşme-yi daha sonra İtalya da imzaladı (). Montrö Boğazlar Sözleşmesi yirmi dokuz maddeden oluşmaktadır. Ayrıca dört ek madde ve bir de protokol bulunmaktadır.

Montrö boğazlar Sözleşmesinde Türkiye'yi kim temsil etti?

İtalya da sonradan sözleşmeye katıldı. Türkiye adına sözleşmeyi Dr. Tevfik Rüştü Aras, Suat Davaz, Numan Menemencioğlu, Asım Gündüz ve Necmettin Sadak imzaladılar. Montreux Boğazlar Sözleşmesi, 'da yürürlüğe girdi ve Lozan'da imzalanmış olan sözleşmenin yerine geçti.

20 Temmuz 1936 tarihinde imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye hangi bölgeye hakim oldu?

İki ay süren toplantılardan sonra 20 Temmuz 1936'da Bulgaristan, Fransa, Büyük Britanya, Avustralya, Yunanistan, Japonya, Romanya, Sovyetler Birliği, Yugoslavya ve Türkiye tarafından imzalanan yeni Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye'nin kısıtlanmış hakları iade edilmiş ve boğazlar bölgesinin egemenliği Türkiye'ye ...