Yevmiye defteri kayıtları hangi işlemlere bakılarak yapılır?

İçindekiler:

  1. Yevmiye defteri kayıtları hangi işlemlere bakılarak yapılır?
  2. Net satışlar ile satılan malların maliyetleri arasındaki fark ne ile ifade edilir?
  3. Satışlar nasıl hesaplanır?
  4. Özün önceliği kavramı ne demek?
  5. Kişilik ilkesi nedir?
  6. Süreklilik kavramı nedir?
  7. Genel kabul görmüş muhasebe standartları nelerdir?
  8. Dönemselleştirme nedir?
  9. Gider tahakkukları ne demek?
  10. 180 hesap nedir?
  11. Gelir tahakkukları ne demek?
  12. 181 Gelir tahakkukları hesabı nasıl çalışır?
  13. 181 Gelir tahakkukları nedir?

Yevmiye defteri kayıtları hangi işlemlere bakılarak yapılır?

Yevmiye maddesine giriş yapılırken ilk önce borçlu hesap kaydedilir. Daha sonra alacaklı hesap kaydedilir. Yevmiye kaydı yapılırken borçlu hesapların tutarı borç tarafına, alacaklı hesapların tutarı alacak tarafına yazılmalıdır. Her yevmiye maddesi için alt tarafında işlemi açıklayan kısa not yer alır.

Net satışlar ile satılan malların maliyetleri arasındaki fark ne ile ifade edilir?

Net satışlar ile satılan malların maliyeti arasındaki fark aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir. ? Net satışlar ile satılan malların maliyeti arasındaki fark Brüt Satış Karı veya zararını Verir.

Satışlar nasıl hesaplanır?

Net Satış Nedir?

  1. Brüt satışlar, satılan ürün ve / veya hizmetlerin toplam tutarıdır. ...
  2. Nasıl Hesaplanır?
  3. Net Satışlar = Brüt Satışlar – (Ürün İadeleri + Hasarlı veya Eksik Mallar + İndirimler)
  4. Net Satışlar = Brüt Satışlar – (Ürün İadeleri + Hasarlı veya Eksik Mallar + İndirimler)
  5. Daha Fazla Oku: Muhasebe Nedir?

Özün önceliği kavramı ne demek?

Özün önceliği kavramı; finansal nitelikli işlemlerin muhasebeye yansıtılmasında ve onlara ilişkin değerlemelerin yapılmasında, bu işlemlerin biçimlerinden önce finansal özellikleri ile işletme ve çevresi için ifade ettiği gerçeğin göz önüne alınması gerektiğini ifade etmektedir.

Kişilik ilkesi nedir?

3. Kişilik İlkesi : İşletmenin sahibinden ve ortaklardan ayrı bir kişiliğe sahip olmasını ifade eder. İşletmeler tüzel kişiliğe sahiptir ve tüm işlemler bu tüzel kişilik adına gerçekleştirilir.

Süreklilik kavramı nedir?

Temel muhasebe kavramı olup, işletmenin sonsuza kadar süreceği, tasfiye edilmeyeceği varsayımıdır.Böylece varlıkları maliyet değeri ile değerlemek mümkün olabilir.

Genel kabul görmüş muhasebe standartları nelerdir?

Genel kabul görmüş muhasebe standartlarını şu şekilde kısaca tanımlayabiliriz; Muhasebe için gerekli bilgilerinin üretilmesi ve kullanılması sırasında uyulması gereken kurallar bütünüdür. ... Genel kabul görnüş muhasebe ilkeleri bilanço ilkeleri ve gelir tablosu ilkeleri olarak 2 ana grupta toplanabilir.

Dönemselleştirme nedir?

Tarih ve hafızanın düğüm noktası olan dönemselleştirme, daha özel bir anlam ifade edip tarih alanı için bir zorunluluk taşırken, ideolojik bir formasyonla birleştiğinde hafıza inşa edici bir role bürünmektedir. Yani dönemselleştirme aynı zamanda bir hafıza inşasıdır.

Gider tahakkukları ne demek?

381 Gider Tahakkukları Hesabı, Gelecek aylarda Ödenecek ve Kesinlikle belgeye dayalı, tutarları bilinen giderlerin izlendiği hesaptır. 381 Gider Tahakkukları Hesabı İşleyişi : Bu Hesap, giderin tahakkuk ettirilmesinde ya da uzun vadeli gider tahakkukunun kısa vadeli nitelik kazanmasında Alacaklanır.

180 hesap nedir?

180 Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabı: Bu hesap, peşin ödenen ve gelecek döneme ait olduğu için, çalışılan dönemdeki hesaplara kaydedilmemesi gereken giderleri izlemek için kullanılır. Çünkü muhasebenin dönemsellik kavramı gereği yapılan giderler kendi dönemlerine kaydedilirler.

Gelir tahakkukları ne demek?

181 Gelir Tahakkukları Hesabı, Bilanço tarihi itibariyle ortaya çıkmış, ancak istenebilir duruma gelmemiş gelirlerin, gelir hesaplarına alınmasında kullanılan hesaptır. ... İzleyen dönemde, gelirin tahsil edilmesi durumunda alacak kaydedilerek kapatılır.

181 Gelir tahakkukları hesabı nasıl çalışır?

181 Gelir Tahakkukları Hesabı İşleyişi : Dönem sonlarında o döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili gelir hesapları karşılığında bu hesaba borç kaydedilir. İzleyen dönemde, gelirin tahsil edilmesi durumunda alacak kaydedilerek kapatılır.

181 Gelir tahakkukları nedir?

181 Gelir Tahakkukları Hesabı: İçinde çalışılan dönemde ortaya çıkmış olmakla birlikte üçüncü kişilerden tahsili ya da bunların adına borç kaydı gelecek hesap döneminde yapılacak gelirlerin izlendiği hesaptır.