Fıkıhta usul ve füru ne demek?

İçindekiler:

  1. Fıkıhta usul ve füru ne demek?
  2. Füru nedir ne demek?
  3. Usul kimlerdir?
  4. Basit usulden kimler yararlanabilir?
  5. Gerçek usulde vergi mükellefi kimlerdir?

Fıkıhta usul ve füru ne demek?

Usûlü'l-fıkh (Arapça: أصول الفقه) veya fıkıh usûlü, fıkıh yani İslam hukukunun iki dalından biridir. Fıkhın diğer dalı “fürû” olarak tanımlanır. Salt “fıkıh” denildiğinde ise kastedilen şey de fürû'dur. Fıkhın diğer dalı olan “usûl” ise usûl-ü'l-fıkh veya fıkıh usûlü olarak anılır.

Füru nedir ne demek?

Fürû kelimesi, sözlükte "bir şeyin üst tarafı; dal, kol, şube" anlamına gelen fer'in çoğuludur. Kur'ân-ı Kerîm'de tekil olarak (İbrâhîm 14/24), bazı hadislerde de çoğul olarak (el-Muvaṭṭaʾ, "Ramażân", 4; Müsned, V, 53; Müslim, "Ṣalât", 26; Ebû Dâvûd, "Ṣalât", 116) bu anlamda kullanılır.

Usul kimlerdir?

Sözlükte “kök, esas, kaide” anlamlarına gelen asl kelimesinin çoğulu usûl bir kimsenin soy bakımından asıllarını yani anne, baba, onların anne ve babaları şeklinde yukarıya doğru devam eden, kendisine kan bağıyla bağlı üst soy hısımlarını ifade eder.

Basit usulden kimler yararlanabilir?

Basit Usule Tabi Olmanın Genel Şartları Kendi işinde bilfiil çalışmak ya da bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmamaktadır.

Gerçek usulde vergi mükellefi kimlerdir?

Eğer bir insan esnaf ise, ticaretle uğraşıyorsa ve kendisine ait iş yeri için vergi ödüyorsa, vergi mükellefidir. Vergi mükellefi, vergilendirmede kişi unsurudur. Vergi Usul Kanunu'nun 8. maddesindeki bilgiye göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişiler, vergi mükellefi olan kişiler olarak kabul edilir.