Mahkemede usul nedir?

İçindekiler:

  1. Mahkemede usul nedir?
  2. Temyiz bozma nedenleri nelerdir?
  3. Yargıtay kararından sonra ne olacak?
  4. Taraf usul işlemleri nelerdir?
  5. Usul kurallari nedir?
  6. Hangi durumlarda dava reddedilir?
  7. Davanın usulden reddi kararını kim yazar?
  8. Bozma nedenleri nelerdir?
  9. Tek taraflı usul işlemleri nelerdir?
  10. Dava açılmasından sonra ilk usuli işlem nedir?
  11. Yargılamaya hâkim olan ilkeler nelerdir?
  12. Görev kuralları nelerdir?

Mahkemede usul nedir?

Medeni usûl hukuku, özel hukuk yargılama usulünü konu alan hukuk dalıdır. Çekişmeli ve çekişmesiz yargı şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Usul, Arapça kökenli bir sözcük olup anlamı " belli bir amaca erişmek için izlenen, tutulan yol" anlamına gelir.

Temyiz bozma nedenleri nelerdir?

Yargıtay, istinaf mahkemesi kararına karşı yapılan temyiz başvurusu üzerine, hukukun veya taraflar arasındaki sözleşmenin yanlış uygulanması, dava şartlarına aykırılık, taraflardan birinin davasını ispat için dayandığı delillerin kanuni bir sebep olmaksızın kabul edilmemesi, karara etki eden yargılama hatası veya ...

Yargıtay kararından sonra ne olacak?

Yargıtay'ın onama kararından sonra, yani temyiz isteminin esastan reddine karar verilmesinden sonra olağanüstü bir kanun yolu olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na itiraz yetkisini kullanması ve kararın düzeltilmesini sağlaması için başvurulabilir. ... Bu durumda olağanüstü kanun yollarına başvurabilirsiniz.

Taraf usul işlemleri nelerdir?

1) taraf usul işlemleri : Bir dava içerisinde davayı ilerletmeye veya sonuçlandırmaya yönelik olarak bizzat taraflarca yapılan işlemlerdir. Örneğin ikrar, ıslah. Bu işlemler tek taraflı da olabilir iki taraflı da olabilir.

Usul kurallari nedir?

yargılaması ile ilgili yazılı veya yazılı olmayan kurallar bütünüdür. Tüm usul hukuklarının ve dolayısı ile medenî usul hukukunun da amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır! (Hâkimin davayı aydınlatma yükümü, resen delile başvurulabilen haller, dürüstlük ve doğruyu söyleme yükümü vb.)

Hangi durumlarda dava reddedilir?

Sanık hakkında aynı fiil nedeniyle önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa, duruşma sona erdirilerek “davanın reddi” kararı verilir.

Davanın usulden reddi kararını kim yazar?

Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir.

Bozma nedenleri nelerdir?

a) Hukukun veya taraflar arasındaki sözleşmenin yanlış uygulanmış olması. b) Dava şartlarına aykırılık bulunması. c) Taraflardan birinin davasını ispat için dayandığı delillerin kanuni bir sebep olmaksızın kabul edilmemesi. ç) Karara etki eden yargılama hatası veya eksiklikleri bulunması.

Tek taraflı usul işlemleri nelerdir?

Tek taraflı usul işlemleri, asli etkilerini usul hukukunda gösteren, bir usuli ilişkinin kurulması, değiştirilmesi veya ortadan kaldırılmasını amaçlayan olumlu veya olumsuz bir taraf işlem, eylem veya hareketidir. (Örneğin dava açılması, cevap dilekçesi verilmesi, delil bildirilmesi, ikrar vb.)

Dava açılmasından sonra ilk usuli işlem nedir?

Davanın açılmasından sonra mahkemenin yaptığı ilk usuli işlem tensip tutanağının hazırlanmasıdır. 6100 sayılı HMK'da tensip tutanağına yer verilmemiş; bu husus Yönetmelik'te düzenlenmiştir. Davanın açılmasından sonra, dilekçeler teatisi aşamasının başında her dosya için bir tensip tutanağı düzenlenir.

Yargılamaya hâkim olan ilkeler nelerdir?

Özel Hukukta Yargılamaya Hakim Olan İlkeler
  • Tasarruf İlkesi. ...
  • Taraflarca Getirilme İlkesi. ...
  • Taleple Bağlılık İlkesi. ...
  • Hukuki Dinlenilme Hakkı ...
  • Aleniyet İlkesi. ...
  • Dürüst Davranma ve Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü ...
  • Usul Ekonomisi İlkesi. ...
  • Hakimin Davayı Aydınlatma Ödevi.
Daha fazla öğe...

Görev kuralları nelerdir?

Görev kuralları kamu düzenine ilişkin kurallardır bu sebeple dava şartıdır. Dava şartı olduğu için taraflarca her zaman ileri sürülebilir aynı zamanda hakim de yargılamanın her aşamasında görevli olup olmadığını kendiliğinden inceler.