Kemik sintigrafisinde ne kullanılır?

İçindekiler:

  1. Kemik sintigrafisinde ne kullanılır?
  2. Sintigrafi Nedir kemik?
  3. Kemik sintigrafisi nasıl çekilir?
  4. Kalp Sintigrafisinde nelere bakılır?
  5. Sintigrafi çekimi ne kadar sürer?
  6. Tc 99m Perteknetat nedir?
  7. Sintigrafide hangi ilaç kullanılır?
  8. Miyokard perfüzyon sintigrafisi ne demek?

Kemik sintigrafisinde ne kullanılır?

Radyofarmasötikler: Kemik sintigrafisinde kullanılan ajanlar genellikle kalsiyum, hidroksil grupları veya fosfat analoglarıdır. Tc-99m ile işaretlenebilen radyofarmasötikler bulunana kadar stronsiyum-85 ve stronsiyum-87m gibi kalsiyum analogları Flor-18 gibi hidroksil analogları kullanılmıştır.

Sintigrafi Nedir kemik?

Radyoaktif kemik ajanlarının damar yoluyla vücuda verilişinden sonra yapılan görüntülemedir. Kemik metabolizmasının artmış veya azalmış olduğu yerlerde radyoaktif ajan tutuluşunun değiştiği izlenir. Kemiğin enfeksiyon, kırık ve spor yaralanmaları, tümör ve benzeri hastalıklarında kullanılan bir yöntemdir.

Kemik sintigrafisi nasıl çekilir?

Kemik sintigrafi nasıl çekilir?
  1. Damarınıza intravenöz (IV) kateter yerleştirilir ve damar içine radyofarmasötikler enjekte edilir.
  2. Radyoaktif maddelerin vücutta dolaşması ve kemiklere bağlanması genellikle iki ile dört saat sürer. ...
  3. Kamera etrafınızda dönerek veya belli bir konumda durarak çekim yapabilir.
Daha fazla öğe...

Kalp Sintigrafisinde nelere bakılır?

Kalp sintigrafisi kalp damar hastalığının teşhisinde kullanılan bir tetkik yöntemidir. Kalp sintigrafisinde amaç vücuda verilen nükleer bir maddenin (Talyum, teknesyum vb.) kalpteki tutulumu araştırılarak kalbin kansız kalan ya da kalp krizi sırasında (miyokard enfarktüsü) ölen dokuların saptanmasıdır.

Sintigrafi çekimi ne kadar sürer?

Ayrıca 2-3 saat sonra geç görüntüler alınır. Tüm vücut çekimde ise maddenin damar yoluyla verilmesinden 2-3 saat sonra tüm vücut taraması yapılır. Gerekli görülürse SPECT denilen tomografik çekim de yapılabilir. Sintigrafi çekim süresi yaklaşık 20-30 dakikadır.

Tc 99m Perteknetat nedir?

Tc-99m perteknetat: Tanı amacıyla en sık kullanılan radyoaktif maddedir. Bu biçimiyle tiroid sintigrafisinde kullanılır. Radyofarmasötikler Tc-99m ile işaretlenir. İyot-131: Tedavi amaçlı, tiroid sintigrafisi.

Sintigrafide hangi ilaç kullanılır?

Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi *Damardan Tc-99m MIBI adı verilen radyoaktif ilaç (radyofarmasötik) verilerek kalp kasının kanlanmasının değerlendirildiği bir tetkiktir.

Miyokard perfüzyon sintigrafisi ne demek?

Miyokard Perfüzyon Sintigrafi, kalp kasınızın (kaslarınızın) kanının ne kadar iyi aktığını gösteren, invazif olmayan bir görüntüleme testidir. Yeterli kan akışını almayan kalp kasının bölgelerini gösterebilir. Bu test genellikle nükleer stres testi olarak adlandırılır.