Türkiye'de uygulanan KDV türü nedir?

İçindekiler:

  1. Türkiye'de uygulanan KDV türü nedir?
  2. KDV mükellefi kimdir?
  3. KDV mükellefi ne demek?
  4. Gümrük vergisi mükellefi kimdir?
  5. Vergi mükellefi kimdir?
  6. Emlak vergisi mükellefi kimdir?
  7. KDV ve ÖTV arasındaki fark nedir?

Türkiye'de uygulanan KDV türü nedir?

Katma Değer Vergisi (KDV) Türkiye'de gerçekleşen mal ve hizmet teslimlerinde satıcının hesaplayıp alıcıdan tahsil ederek vergi dairesine ödediği vergiye verilen isimdir. 1985 yılında yürürlüğe giren 3065 sayılı Kanun çerçevesinde uygulanan KDV bir tüketim vergisi türüdür.

KDV mükellefi kimdir?

Örneğin KDV'nin kanuni mükellefi bir malı satan ya da hizmeti ifa eden (yerine getiren) kişiler iken, fiili mükellefleri yani gerçek yüklenicileri nihai tüketiciler (ürünleri satın alan ya da satın alma kapasitesinde olan gerçek kişiler) olmaktadır. Vergi dairelerine muhatap olanlar kanuni mükelleflerdir.

KDV mükellefi ne demek?

KDV'nin mükellefi esas itibarıyla vergiye tabi işlemleri yapanlardır. Ancak Kanunun 8 inci maddesinde özellik arz eden bazı işlemler de dikkate alınarak verginin mükellefi ayrı ayrı sayılmıştır. ... a) Mal teslimi ve hizmet ifalarında mükellef, bu malları teslim edenler veya hizmeti yapanlardır.

Gümrük vergisi mükellefi kimdir?

Yasaya göre malı ithal eden gümrük vergisi yükümlüsüdür ve ithalatçı malın fiyatını belirlerken gümrük vergisini de tutara ekler. Böylece ödediği vergiyi alıcılara yansıtmış olur. Tüketici malı alınca gümrük vergisini de yüklenmiş olur. KDV Kanunu'na göre vergi yükümlüsü satıcıdır.

Vergi mükellefi kimdir?

Vergi Usul Kanunu'nun 8. maddesinde yer alan bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişiler, vergi mükellefi anlamına gelmektedir. İşte, vergi mükellefi tabiri hakkında detaylı bilgiler. Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek veya tüzel kişidir.

Emlak vergisi mükellefi kimdir?

Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahipleri emlak mükellefleridir. Her ikisi de yoksa, bina veya arazide malik gibi tasarruf eden kişiler emlak vergisi mükellefidir. İntifa hakkı, bir kişiye eşya üzerinde, eşyanın amacı doğrultusunda, sınırsız faydalanma imkanı sağlayan bir haktır.

KDV ve ÖTV arasındaki fark nedir?

ÖTV bir ürünün ithal edilmesinde veya ilk defa satışında ortaya çıkan bir vergi türü olmasına karşın, KDV ise aynı malın el değiştirmesi, ikinci el olması durumunda uygulanır. Bu yönüyle iki vergi arasında ciddi farklar bulunur. ... Söz konusu malları müzayede yoluyla satışını yapanlar.