Antalya coğrafi özellikleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Antalya coğrafi özellikleri nelerdir?
  2. Antalya özellikleri nelerdir?
  3. Antalya dağlık mıdır?
  4. Antalya ilinin iklimi nedir?
  5. Antalya kaç yıllık şehir?
  6. Antalya'nın fiziki ve beşeri özellikleri nelerdir?
  7. Antalya hakkında kime ait?
  8. Antalya dağlık ve ovalık alanlara sahip midir?
  9. Burdur Isparta yöresi Antalya'ya göre daha dağlık mıdır?
  10. Antalya kışın en soğuk kaç derece?
  11. Antalya bitki örtüsü nedir?
  12. Antalya şehir merkezi neresidir?
  13. Antalya'nın nüfusu ile ilgili genel özellikleri nelerdir?

Antalya coğrafi özellikleri nelerdir?

ANTALYA COĞRAFYASI Akdeniz Bölgesi'nin batısında bulunan Antalya ili, bölge yüzölçümünün ise % 17,6' sını oluşturur. Antalya İl arazisinin ortalama olarak % 77,8' i dağlık, % 10,2' si ova, % 12' si ise engebeli bir yapıya sahiptir. İl alanının 3/4' ünü kaplayan Torosların birçok tepesi 25 metreyi aşar.

Antalya özellikleri nelerdir?

Antalya'da Akdeniz iklimi hakim olduğundan dolayı şehirde yazlar sıcak kışlar ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Antalya yaz turizmi için tercih edilmektedir. Şehirde ulaşım da oldukça kolay sağlanmaktadır. Tramvay, halk otobüsü, taksiler ve deniz otobüsleri şehirde çok sık sefer yaparak hizmet vermektedir.

Antalya dağlık mıdır?

Antalya bölgesi güneyi ve kuzeyi denize dik uzanan dağlarla çevrilidir. Akdeniz bölgesinin neredeyse yüzde 75'ini bu dağlar oluşturur.

Antalya ilinin iklimi nedir?

Antalya ili iklimi genel olarak Akdeniz iklimine girmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olarak ifade edilen iklim tipi diğer bir değişle mutedil deniz ve sıcak deniz iklim sınıfına girer, daha iç kesimlerde ise soğuk ve yarı-kara iklim tipi görülmektedir.

Antalya kaç yıllık şehir?

Zaman içinde Atalia, Adalya diyenler oldu. Antalya, onun adından gelmektedir. Yapılan arkeolojik kazılarda Antalya ve bölgesinde, günümüzden 40 bin yıl önce insanların yaşadığı ispat edilmiştir.

Antalya'nın fiziki ve beşeri özellikleri nelerdir?

Antalya, güneyinde dik yamaçlarla kesilen Akdeniz ve kuzeyde ona paralel uzanan Toroslar ile çevrilidir. İlin % 70'i dağlıktır. Ovalar % 13'tür. Yaylaları güzel olup, Tekeli ile Gidev yaylası meşhurdur. Kıyılarının uzunluğu 450 kilometredir.

Antalya hakkında kime ait?

Antalya, II. Attalos tarafından kurulmuştur. Bergama Krallığı'nın sona ermesiyle (M.Ö. 133) bir süre bağımsız kalan kent, daha sonra korsanların eline geçmiştir.

Antalya dağlık ve ovalık alanlara sahip midir?

Antalya ilinin ortalama olarak %77.8'i dağlık, %10.2'si ova, %12'si ise engebelidir. Akarsular ve faylar tarafından derin bir biçimde yarılmış olan Toros Dağ- ları ve yüksek platolar geniş yayılım alanına sahiptir.

Burdur Isparta yöresi Antalya'ya göre daha dağlık mıdır?

Burdur, Güney'de Antalya, Batı'da Denizli, Güneybatı'da Muğla, Doğu ve Kuzey'de Isparta ve Afyon illeri ile çevrilidir.İlin yüzölçümü 6887,00 km² dir. İl arazisinin %60.6'sı dağlık, %2.7'si yayla, %19'u ova %17.6'sı engebelidir. ... Tamamen Burdur ili hudutları içerisindedir. En yüksek noktası 2276 m dir.

Antalya kışın en soğuk kaç derece?

Antalya'da etkili olan soğuk hava tarihinde eksi 4.5 derece ile kırılan soğuk rekorunu geçti. 26 Ocak gecesi Aksu'da toprak sıcaklığı eksi 5'i görerek yeni bir rekora imza attı.

Antalya bitki örtüsü nedir?

Çok nadiren eksi derecelere düştüğü görülmüş don olayları ve kar yağışları rakımı yüksek yerlerde görülebilmektedir. Akdeniz ikliminde yer alan Antalya sıcak deniz iklimi olarak ta adlandırılır. Antalya'nın bitki örtüsü Makidir. Bölgenin yüzde 60'ı kızılçam ormanları ile kaplıdır.

Antalya şehir merkezi neresidir?

Muratpaşa, Antalya'nın merkez ilçesidir. İlçe, yıl boyunca milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Antalya'nın nüfusu ile ilgili genel özellikleri nelerdir?

Antalya nüfusu bir önceki yıla göre 36.608 artmıştır. Antalya nüfusu 2020 yılına göre 2.548.308'dir. Bu nüfus, 1.281.943 erkek ve 1.266.365 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,31 erkek, %49,69 kadındır.