Arsa payı önemli mi?

İçindekiler:

  1. Arsa payı önemli mi?
  2. Tapudaki arsa payı neyi ifade eder?
  3. Arsa payı değişir mi?
  4. Arsa payı ne ise yarar?
  5. Arsa payı neye göre tespit edilir?
  6. Arsa payı ne kadar olmalı?
  7. Arsa payı düzeltme davası kaç yıl sürer?
  8. Arsa payı ne zaman belirlenir?
  9. Tapuda arsa pay payda ne demek?
  10. Dükkan Arsa payı nasıl hesaplanır?

Arsa payı önemli mi?

Maliklerin arsa üzerindeki haklarını belirleyen arsa payının önemi yıkım sonrasında inşa edilecek yeni yapıda arsa payı sahibi konumunda bulunan malike kaç bağımsız bölüm (daire, işyeri vb.) düşeceği, bağımsız bölümlerin metrekaresi, cephesi ve hangi katta bulunacağı gibi hususlarda önem arz etmektedir.

Tapudaki arsa payı neyi ifade eder?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı ya kat mülkiyeti kurulan binalarda her bir hak sahibine, bağımsız bölüm başına düşen paya arsa payı denir. Ana taşınmazın metrekaresi hesaplandıktan sonra bağımsız bölümlerin metrekaresi üzerinden hak sahiplerine dağıtılır.

Arsa payı değişir mi?

Bağımsız bölümlerden her birine bu fıkra uyarınca tahsis edilen arsa payı, o bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemez.

Arsa payı ne ise yarar?

Arsa payı, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulan binalarda her bir bağımsız bölüme kat mülkiyeti yönünden düşen arsa hakkı olarak tanımlanıyor. Bir arsa üzerinde yapılan gayrimenkulün metrekaresine göre hak sahiplerine arsadan düşen pay belirleniyor.

Arsa payı neye göre tespit edilir?

Arsa payı nasıl hesaplanır? Arsa payında temel olarak bağımsız bölümün ana taşınmazın değerine oranı esas alınır. Arsa payının değeri hesaplanırken metrekareye göre büyüklüğü değil, her bir bağımsız bölümün piyasa şartlarındaki alım/satım değeri üzerinden yapılır.

Arsa payı ne kadar olmalı?

Normal bir dairenin arsa payı en az 50 m2 olmalı.

Arsa payı düzeltme davası kaç yıl sürer?

Arsa payı düzeltme davalarında hak düşürücü süre bulunmaz. Kat irtifakı ve kat mülkiyetinin devam ettiği süre boyunca, dava açılabilir. Bu yüzden bu tür davalarda zamanaşımı süresi yoktur.

Arsa payı ne zaman belirlenir?

Arsa payı binanın mimari proje müellifi mimar tarafından belirlenecektir. Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulması aşamasında, arsa payları bu tarihler itibariyle proje müellifi mimar tarafından hesaplanacaktır.

Tapuda arsa pay payda ne demek?

Bina apartman gibi yapılarda kat mülkiyeti bakımından bağımsız bölümlerin sahip olduğu arsa hakkına arsa payı denir. Yani tapuda yazılı olan pay payda arsa payını göstermektedir. Ortak mülkiyet payları olan arsa payları birbirinden ayrılamaz ve bağımsız olarak devir yapılamaz.

Dükkan Arsa payı nasıl hesaplanır?

Arsa payı hesaplama formülü :
  1. Nolu bağımsız bölüm dükkan 80 m2 satış değeri : 200.000 TL = Arsa payı 20/169 = Arsa payı: 118,340 m2.
  2. Nolu bağımsız bölüm dükkan 70 m2 satış değeri: 150.000 TL = Arsa payı 15/169 = Arsa payı: 88,757 m2.
Daha fazla öğe...•BE