Osmanlıda Ihtisap ne demek?

İçindekiler:

  1. Osmanlıda Ihtisap ne demek?
  2. Panayır vergisi nedir?
  3. Ihtisap Nezaretinin görevleri nedir?
  4. Ihtisab Mukataası nedir?
  5. Ihtisap Nezâreti ne demek?
  6. Sergi ve panayır kazançları istisnası kimlere yöneliktir?
  7. Hisbe teşkilatının görevi nedir?
  8. Mukataa gelirleri nelerdir?
  9. Hisbe Teskilati ne demek?
  10. Islam medeniyetinde hisbe Ihtisap sisteminin görevleri nelerdir?
  11. Dar mükellefiyete tabi olanların Hükümetin müsaadesiyle açılan sergi ve panayırlarda yaptıkları hangi faaliyet türünden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutulmuştur?
  12. Telif kazancı ne demek?

Osmanlıda Ihtisap ne demek?

İHTİSAPİHTİSAB 2. târih. Osmanlı Devleti'nde İslâm hukūkuna göre bir şehir halkının şer'î emir ve yasaklara uymasını sağlamak, çarşı ve pazarı kontrol etmek, şerîata ve örfe göre hareket etmeyenleri cezâlandırmakla görevli teşkîlât, belediye görevini yapan kuruluş, hisbe: Bel.).

Panayır vergisi nedir?

Farsça baj kelimesinin Arapça ve Türkçede aldığı şekil olup, Gazneli, Selçuklu, İlhanlı, Akkoyunlu ve Osmanlılarda vergi manasında kullanılmıştır. Bu vergi; pazarlarda, panayırlarda alınıp satılan hayvandan, her cins maldan, ithal edilen ve Osmanlı topraklarından transit olarak geçirilen mallardan alınırdı.

Ihtisap Nezaretinin görevleri nedir?

Çarşıların nizam ve intizamını sağlamaya, ölçü ve tartıları kontrol etmeye, dinle alay edenleri takibe, komşu hakkına tecavüzü önlemeye, zımmilere ait binaların Müslümanlarınkinden daha yüksek yapılmamasına dikkat etmeye kadar varan yetkilere sahipti.

Ihtisab Mukataası nedir?

İhtisâb akçesi. 2- Narh kesme ve başka beldelerden büyük tüccarın getirdiği metaın perakende satışa sunulması sırasında alınan vergiler24. Narhlık veya narh akçesi.

Ihtisap Nezâreti ne demek?

İyilikleri emretmek ve kötülüklerden vazgeçirmek (emr bi'l-ma'rûf ve nehy ani'l-münker) gayesiyle kurulan bu müessesenin başında bulunan ve “Muhtesib”, “İhtisâb emini”, “İhtisâb Ağası” gibi isimlerle anılan görevli, dinin hoş karşılamayıp çirkin gördüğü her türlü kötülüğü (münker) ortadan kaldırmaya çalışırdı.

Sergi ve panayır kazançları istisnası kimlere yöneliktir?

Hükümetin müsaadesiyle açılan sergi ve panayırlarda yaptıkları ticari faaliyetlerden elde ettikleri kazançlar (Türkiye'de başkaca iş yeri ve daimi temsilcileri bulunmamak şartıyle); 2. Bu sergi ve panayırlarda yaptıkları serbest meslek faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar; Gelir Vergisi'nden müstesnadır.

Hisbe teşkilatının görevi nedir?

Hisbe, İslam'ın 'iyiliği emir kötülükten sakındırma' ilkesi doğrultusunda genel ahlak ve kamu düzenini koruma faaliyetidir. Bu faaliyet Hz. Peygamber döneminde başlamış olup zamanla Müslüman toplumun büyümesine paralel olarak gelişimini sürdürmüştür.

Mukataa gelirleri nelerdir?

Mukataa hazinenin gelir kaynaklarından biri. Devlete ait bir arazi veya varidatın (gelirin) bir bedel mukabilinde kiraya verilmesi veya geçici olarak temlikidir. ... İslam devletlerinde mukataa usulü eskiden beri kullanılmakta idi.

Hisbe Teskilati ne demek?

Hisbe, İslam'ın 'iyiliği emir kötülükten sakındırma' ilkesi doğrultusunda genel ahlak ve kamu düzenini koruma faaliyetidir. Bu faaliyet Hz. ... Diğer Müslüman devletlerde olduğu gibi fetihle birlikte Endülüs'te hisbe faaliyeti başlamıştır.

Islam medeniyetinde hisbe Ihtisap sisteminin görevleri nelerdir?

Tarihî uygulamalar ışığında, hisbe teşkilâtının görev alanı olarak ezanın vaktinde okunması, ibadetlerde alenî ihlâllere ve bid'atlara engel olunması, taşkınlık ölçüsüne varan eğlencelerin ve çevreyi rahatsız eden gürültü ve davranışların, içki kullanımının, sınırı aşan kadın-erkek ilişkilerinin engellenmesi, ölçü ve ...

Dar mükellefiyete tabi olanların Hükümetin müsaadesiyle açılan sergi ve panayırlarda yaptıkları hangi faaliyet türünden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutulmuştur?

Öte yandan, GVK'nın “Sergi ve Panayır İstisnası” başlıklı 30. maddesine göre, dar mükellefiyete tabi olanların; Hükümetin müsaadesiyle açılan sergi ve panayırlarda yaptıkları ticari faaliyetlerden elde ettikleri kazançlar (Türkiye'de başkaca iş yeri ve daimi temsilcileri bulunmamak şartıyla) ile bu sergi ve ...

Telif kazancı ne demek?

Telif kazancı, fikir ve sanat eserlerinden sağlanan kazançlar olarak tanımlanır. ... Bu kanuna göre telif kazançlarının serbest meslek kazançları olarak vergiye tabi tutulduğu, fakat eserin değerlendirilmesinden elde edilen gelirin kısmen veya tamamen vergiden istisna edilmediği anlaşılmaktadır.