İftiraya uğrayan memur ne yapmalı?

İçindekiler:

  1. İftiraya uğrayan memur ne yapmalı?
  2. Devlet memuruna tazminat davası açılabilir mi?
  3. Isnat ve iftiralara karşı koruma nedir?
  4. Memura iftira atmanın cezası nedir?
  5. Memurların görevleri sırasında ve görevleri sebebiyle kişilere vermiş oldukları zararlardan dolayı açılacak tazminat davası nereye açılır?
  6. Memurların görevleri sırasında ve görevleri sebebiyle kişilere vermiş olduğu zararlardan dolayı açılacak tazminat davası aşağıdakilerden hangisine karşı açılmalıdır?
  7. İftira suçu memuriyete engel mi?
  8. Anayasanın benimsediği kamu görevlisi kimlerdir?
  9. Anayasanın benimsediği kamu görevlisi kimler?
  10. Kamu görevlisinin kasıtlı zararı hangisine başvurabilir?
  11. Hapis cezası almak memuriyete engel mi?

İftiraya uğrayan memur ne yapmalı?

İFTİRAYA UĞRAYAN MEMUR NASIL KORUNUR? Konuyla ilgili yasal düzenlemelere göre, yapılan soruşturma veya yargılama sonucunda memurun iftiraya uğradığı ortaya çıktığında; Merkezde bu memurun en büyük amiri (illerde ise vali), isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından ister.

Devlet memuruna tazminat davası açılabilir mi?

Anayasa'nın 129/5 maddesinde; memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken (görevlerini yaparken) işledikleri kusurlardan doğan tazminat davaları rücu edilmek kaydıyla kanunun gösterdiği şekil ve şartlara uygun olarak ANCAK idare aleyhine dava açılabilir.

Isnat ve iftiralara karşı koruma nedir?

Devlet Memurları Kanununun 25. maddesi devlet memurunun haksız isnat ve iftiralara karşı korunması amacıyla yapılan bir düzenlemedir. Haksız isnatların ve iftiraların soruşturma veya yargılamanın tabi olduğu kanuni işlem sonucunda sabit olmadığı ortaya çıkar ise suç duyurusunda bulunulması zorunludur.

Memura iftira atmanın cezası nedir?

Basit iftira suçu cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 267/1). Nitelikli iftira suçu işlenmesi halinde suçun cezası yarı oranında arttırılır. Yani fail, iftira suçunun maddi delillerini de kendisi üretirse suçun basit halinin cezası yarı oranında arttırılacaktır (TCK md. 267/2).

Memurların görevleri sırasında ve görevleri sebebiyle kişilere vermiş oldukları zararlardan dolayı açılacak tazminat davası nereye açılır?

Anayasa'nın 129/5. maddesinde; memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken (görevlerini yaparken) işledikleri kusurlardan doğan tazminat davaları rücu edilmek kaydıyla kanunun gösterdiği şekil ve şartlara uygun olarak ANCAK idare aleyhine dava açılabilir.

Memurların görevleri sırasında ve görevleri sebebiyle kişilere vermiş olduğu zararlardan dolayı açılacak tazminat davası aşağıdakilerden hangisine karşı açılmalıdır?

Görülmektedir ki, Anayasa'nın 40/3, 125/son, 129/5.maddeleri ile uygulamanın çerçevesi net olarak çizilmiş; "memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlardan doğan tazminat davalarının, ancak rücu edilmek şartı ile idare aleyhine açılabileceği" açıkça ifade edilmiştir.

İftira suçu memuriyete engel mi?

Devlet Memurlar Kanunu m. 48 gereği katalog suçlara karışmamış kişiler devlet memuru olmaya hak kazanacaktır. Bu kapsamda iftira suçunun katalog suçlardan olmaması nedeniyle kişinin iftira suçunu işlemesi halinde memuriyete girmesinde herhangi bir engel olmayacaktır.

Anayasanın benimsediği kamu görevlisi kimlerdir?

Geniş anlamda kamu görevlilerinin kapsamına Cumhurbaşkanı'ndan, kamuya ait herhangi bir fabrikada işçi olarak çalışan kimseye kadar herkes girmektedir (34). 1982 Anayasamızın 39, 40, . maddelerinde geçen; "kamu görev ve hizmetlerinde bulunanlar", "resmi görevliler", "kamu hizmetine girenler", "kamu ...

Anayasanın benimsediği kamu görevlisi kimler?

Anayasa 128 inci mad desi ile "dar anlamda kamu görevlilerinin memurlar ve öteki kamu görevlilerinden oluştuğunu kabul etmekte ve ister Devlette olsun, is ter kamu iktisadi teşebbüsleri ya da öteki kamu tüzel kişilerinde, genel idare esaslarına göre yürütülmesi gereken asli ve sürekli görevlerin Kamu Hukuku kurallarına ...

Kamu görevlisinin kasıtlı zararı hangisine başvurabilir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Kişilerin uğradıkları zararlar” başlıklı 13. maddesinin 3657 sayılı Kanunla değişik 1. fıkrasına göre, “Kişiler kamu hukukuna tabi görevlerle ilgili olarak uğradıkları zararlardan dolayı bu görevleri yerine getiren personel aleyhine değil, ilgili kurum aleyhine dava açarlar.

Hapis cezası almak memuriyete engel mi?

Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.