Artvin özellikleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Artvin özellikleri nelerdir?
  2. Artvin'de kimler yaşar?
  3. Artvinliler hangi Türk boyundan?
  4. Çoruh Artvinin ilçesi midir?
  5. Artvini kim kurtardı?
  6. Laz hangi ırktan?
  7. Artvin'in ilçeleri kaç tanedir?

Artvin özellikleri nelerdir?

Yüzey şekilleri çok engebelidir. İklim çeşitliliği fazladır. İlin en önemli akarsuyu, 1956 yılına kadar adını veren Çoruh Nehridir. Artvin boğalarıyla meşhur bir il olup simgesi boğadır. Artvin il topraklarının yaklaşık U'ini ormanlık alanlar kaplamıştır.

Artvin'de kimler yaşar?

Artvin Türk, Gürcü, Laz, Hemşinli ve Poşa'ların (Lom) yaşadığı bir şehirdir. Bu çeşitlilik ortak bir kültür de yaratmıştır. Tulum ile çalınan ezgiler ortak kültürün gelişmesine yardımcı olmuştur. Artvin denilince kimisi burada Laz ve Gürcüler yaşar sadece imajı yaratılmış.

Artvinliler hangi Türk boyundan?

Artvin Kıpçak Türkleri Köken olarak Ahıska Türkleriyle Aynı Köktendir,Kıpçak Türk'üdür. Türk Soyunun Kıpçak Boyuna mensuptur ve Ana yurdu Ahıska'dır.Bugünkü halk kültüründen de anlaşılıyorki Ahıska Türk'leriyle Posof,Ardahan,Artvin,Ardanuç,Şavşat,Yusufeli,Tortum,Uzundere,Narman ve Oltu halkı aynı köktendir.

Çoruh Artvinin ilçesi midir?

Artvin Merkez, Hopa, Borçka ve Şavşat kazaları ile evvelce Erzurum'a verilmiş Yusufeli Kazası'nı da alarak Artvin olan Çoruh İli teşkilatı kabul edildi.

Artvini kim kurtardı?

Murşit MÖ 1360'ten itibaren 20 yıl sürdüğü seferler ile Artvin'i ele geçirmiştir. Hurrilerin soyundan gelen Urartular, başkenti Van olan, geliri tarım-hayvancılık-ticarete dayalı doğru Anadolu merkezli bir devlet kurmuşlardır.

Laz hangi ırktan?

Karadenizliler laz değildir. Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur. Günümüzde Gürcistan'da 250 bin Laz yaşamaktadır. Kaynaklarda 'Güney Kafkas Halkı' olarak geçer.

Artvin'in ilçeleri kaç tanedir?

Artvin, kendine hayran bırakan bir şehirdir. Artvin ilinin, merkez dahil toplam dokuz adet ilçesi bulunur. Bu ilçeler; Ardanuç, Borçka, Hopa, Kemalpaşa, Merkez, Murgul, Şavşat, Yusufeli ve merkezdir.