Mikrobiyolojik flora nedir?

İçindekiler:

  1. Mikrobiyolojik flora nedir?
  2. Geçici flora nedir kısaca?
  3. Bakteriyel flora nedir?
  4. Oksijensiz ortamda çoğalan bakterilere ne ad verilir?
  5. Bakteriler nasıl ortamda çoğalır?
  6. Zorunlu aerob bakteriler nelerdir?
  7. M tipi koloni nedir?

Mikrobiyolojik flora nedir?

Sağlıklı insan vücudunda bulunan ve organizmaya zarar vermeden yaşayan mikroorganiz- ma topluluklarına, vücudun normal mikrop florası denir. Organizmada iki çeşit flora bulunur. Bunlar, kalıcı ve geçici floradır. Kalıcı flora, vücudun belli bölgelerinde belli yaşlara göre, genellikle sabit olarak bulunan floradır.

Geçici flora nedir kısaca?

Geçici flora: Kontaminant flora olarakta tanımlanır. Hastaya ait kan, balgam çeşitli vücut sıvı ve sekresyonları ile kontamine araç ve gereçlerden sağlık personelinin eline bulaşırlar. Bu mikroorganizmalar deride uzun süre yaşayamazlar ve çoğalmazlar. Ancak hastane enfeksiyonlarının başlıca etkenleridir.

Bakteriyel flora nedir?

Bu bakteriler çoğu durumda dokuya bir fayda veya zarar sağlamazken, sindirim sisteminde ve vajinada önemli işlevlere katkılarda bulunurlar. Vücudun her anatomik bölgesinde yaşamını sürdüren bu bakteri topluluklarına flora adı verilir (flora kelime anlamı olarak belli bir bölgedeki bitkisel yaşam anlamına gelir).

Oksijensiz ortamda çoğalan bakterilere ne ad verilir?

Fakültatif mikroorganizmalar: Bu gruptaki mikroorganizmalar hem aerop hem de anaerop koşullarda üreyebilirler. Anaerop mikroorganizmalar: Bu mikroorganizmalar oksijensiz ortamda gelişirler.

Bakteriler nasıl ortamda çoğalır?

Laboratuvarda bakteriler çoğu zaman katı veya sıvı ortamda büyütülürler. Katı büyüme ortamı olarak agar plakası kullanılır, bunlar aracılığıyla bir bakteri suşunun saf bir kültürü elde edilir.

Zorunlu aerob bakteriler nelerdir?

Zorunlu aerob: Hücre solunumu için oksijene gereksinim duyan ve oksijen olmaksızın yaşayamayan bir organizma. Sadece oksijenli ortamda yaşayabilen bakterilerdir. Ancak oksijenli ortamda yaşayabilir. Bunlarda mitokondri olmadığı için solunum hücre zarının iç kısmındaki kıvrımlarda (mezozom) gerçekleştirilir.

M tipi koloni nedir?

- M tipi koloni: Koloniler sümüksü görünümdedir. Oldukça iri ve bombe kolo nilerdir. M tipi kolonileri genelde kapsüllü bakteriler oluşturmaktadır. - L tipi Koloni: Hücre duvarı olmayan bakteriler tarafından oluşturulur.