Ilk Türkçe sözlük kim tarafından yazılmıştır?

İçindekiler:

  1. Ilk Türkçe sözlük kim tarafından yazılmıştır?
  2. Hangisi Cumhuriyet döneminde yazılan sözlükler?
  3. Türkçenin ilk Derleme Sözlüğü nedir?
  4. TDK Türkçe Sözlük hangi dönemde yazılmıştır?
  5. Derleme Sözlüğü ne demek?
  6. Yeğnilmek ne demek?

Ilk Türkçe sözlük kim tarafından yazılmıştır?

Türkçenin ilk sözlüğü kabul edilen “Divânü Lugât'it-Türk”ü 1072 - 1074 yılları arasında yazan Kaşgarlı Mahmud'un doğumunun 1000. yılı olması dolayısıyla UNESCO, 2008'i Kaşgarlı Mahmud Yılı ilan etti.

Hangisi Cumhuriyet döneminde yazılan sözlükler?

TDK Türkçe Sözlük Türk Dil Kurumu tarafından çıkarılmış olan Türkçe Sözlük; Cumhuriyet Döneminde dünden bugüne Türkçenin en güvenilir ve en çok danışılan sözlüğü durumundadır.

Türkçenin ilk Derleme Sözlüğü nedir?

Türk dilinin ilk sözlüğü, Kâşgarlı Mahmut'un yazdığı Divanü Lûgâtit-Türk'tür. Türk topluluklarının dili, edebiyatı, yaşayışı ve âdetleri üzerine yirmi yıla yakın malzeme topladıktan sonra Bağdat'a gelen Kâşgarlı, 1072 yılında yazmaya başladığı eserini 1074 yılında tamamlayarak Halife Muktedî Biemrillah'a sunmuştur.

TDK Türkçe Sözlük hangi dönemde yazılmıştır?

Türk Dil Kurumunun 1965 yılından 1977 yılına sekiz cilt olarak yayımladığı XIII. yüzyıldan beri tarihî Türkiye Türkçesiyle yazılmış kitaplardaki kelimeleri içerir.

Derleme Sözlüğü ne demek?

Derleme Sözlüğü 1932-1960 yılları arasında yurdumuzun farklı bölgelerinde halk ağzından sözlerin derlenmesiyle oluşturulmuştur. Tarama Sözlüğü ise 1943-1957 yılları arasında yayınlanmış, 13. yüzyıldan günümüze kadar Türkiye Türkçesiyle yazılmış 227 eser taranarak oluşturulmuş Türkçe sözlerin sözlüğüdür.

Yeğnilmek ne demek?

(nsz) hlk. Hafiflemek. Ağırlığı azalmak, hafiflemek.