Osmanlı Devletinde Defterdar ne iş yapar?

İçindekiler:

  1. Osmanlı Devletinde Defterdar ne iş yapar?
  2. Osmanlıda Defterdar kaç tane?
  3. Şıkk ı Salis nedir?
  4. Defterdarlar ne yapar?
  5. Defterdarlık hangi birime bağlı?
  6. Osmanlı imparatorluğunda Defterdarlık teşkilatı hangi padişah zamanında kurulmuştur?
  7. Defterdarlık hangi padisah?
  8. Arap Acem Defterdarlığı nedir?
  9. Osmanlıda ilk Defterdar kimdir?
  10. Seyfiye sınıfı ne iş yapar?
  11. Saymanlıklar kime bağlı?
  12. Milli Emlak Hangi Bakanlığa Bağlı?
  13. Osmanlıda ilk Defterdarlık ne zaman kuruldu?
  14. Nişancı Osmanlı devletinde ne demek?
  15. Osmanlı Devleti'nde defterdarın görevi günümüzdeki hangi bakanlık tarafından yürütülmektedir?

Osmanlı Devletinde Defterdar ne iş yapar?

Defterdar, devlet hazinesinin alacaklarının tahsilatı ve kamu hizmetlerinin giderleri ile ilgilenen kişidir. Maliye Bakanlığı tarafından sorumlu olduğu ilin mali işlerini yürütmekle görevlendirilen üst düzey devlet memurudur.

Osmanlıda Defterdar kaç tane?

Böylelikle defterdar sayısı üçe çıktı. Bunlar rütbelerine göre, senede hazineden Rumeli Defterdarı (Şıkk-ı Evvel Defterdarı) 160.000 akçe, Anadolu Defterdarı (Şıkk-ı Sani Defterdarı) 140.000 akçe, Arap-Acem Defterdarı ise 130.000 akçe maaş alırlardı.

Şıkk ı Salis nedir?

Defterdar sayısı ikiye çıkarılınca biri Rumeli, diğeri Anadolu'nun malî işlerine bakmaya başlamıştır. ... Anadolu defterdarı aynı zamanda "şıkk-ı sânî defterdarı" olarak anılırken daha önce şıkk-ı sânî adını taşıyan defterdara "şıkk-ı sâlis" denilmeye başlandı.

Defterdarlar ne yapar?

Defterdar maliye bakanlığının illerinde görevli olan ey yüksek görevli kişidir. Defterdarlık görevi verilen kişi çalışmış olduğu ildeki mali işlerden sorumlu olan kişidir. Mali işlerin mevzuat ve kanuna göre yürütülmesini temin eder. Artan nüfustan dolayı defterdarlığın önemi artmıştır.

Defterdarlık hangi birime bağlı?

Defterdar, Maliye Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan ve bulunduğu ilin mali işlerinden sorumlu devlet memurudur.

Osmanlı imparatorluğunda Defterdarlık teşkilatı hangi padişah zamanında kurulmuştur?

Ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Bazı kaynaklara gore ilk "başdefterdar" I. Murat saltanat doneminde 1359-1360 döneminde görevlendirilen Mihalliç Kadısı "Çelebi bin Mehmet" idi. I. Beyazid döneminde (1389-1402) ise şair Zahiri "başdefterdar" olarak belgelere geçmiştir.

Defterdarlık hangi padisah?

Bazı kaynaklara gore ilk "başdefterdar" I. Murat saltanat doneminde 1359-1360 döneminde görevlendirilen Mihalliç Kadısı "Çelebi bin Mehmet" idi. I. Beyazid döneminde (1389-1402) ise şair Zahiri "başdefterdar" olarak belgelere geçmiştir.

Arap Acem Defterdarlığı nedir?

Yavuz Sultan Selim'in Doğu Anadolu ve Suriye'yi zaptından sonra ülkeye yeni katılan toprakların malî işleriyle uğraşmak için merkezi Halep'te olmak üzere Arap ve Acem Defterdarlığı adıyla yeni bir defterdarlık kuruldu.

Osmanlıda ilk Defterdar kimdir?

Ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Bazı kaynaklara gore ilk "başdefterdar" I. Murat saltanat doneminde 1359-1360 döneminde görevlendirilen Mihalliç Kadısı "Çelebi bin Mehmet" idi.

Seyfiye sınıfı ne iş yapar?

Seyfiye (Ehl-i Örf, Ehl-i Seyf, Ümera) : Padişahın örfünü uygulayıcısı olan koldur. Diğer bir deyişle yürütme gücünü temsil eden koldur. Seyfiyeden olan her derecedeki görevliler, reayanın huzurlu yaşayabilmesi ve adaletle yönetilebilmesi için merkezde ve taşrada görev yaparlardı.

Saymanlıklar kime bağlı?

Saymanlık Müdürlükleri Kadroları Hazine ve Maliye Bakanlığına ait olan döner sermaye saymanlıkları da bulundukları illerdeki defterdarlıklara bağlıdırlar. Saymanlık Müdürlüğünde, bir Müdürün yönetimi altında yeterli sayıda Müdür Yardımcısı, Defterdarlık Uzmanı ile Şef ve diğer personel çalıştırılır.

Milli Emlak Hangi Bakanlığa Bağlı?

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan bir genel müdürlüktür. Asli görevi Hazineye ait taşınmazların yönetimini sağlamaktır.

Osmanlıda ilk Defterdarlık ne zaman kuruldu?

Ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Bazı kaynaklara gore ilk "başdefterdar" I. Murat saltanat doneminde 1359-1360 döneminde görevlendirilen Mihalliç Kadısı "Çelebi bin Mehmet" idi. I. Beyazid döneminde (1389-1402) ise şair Zahiri "başdefterdar" olarak belgelere geçmiştir.

Nişancı Osmanlı devletinde ne demek?

Nişancı (Osmanlıca: نشانچی), Divan-ı Hümayun'a katılan devlet görevlilerinden biridir. Nişancı, Kalemiye sınıfının başıdır. Nişancı, pâdişâh adına yazılacak fermanlara, beratlara, nâmelere, hükümdârın imzâsı demek olan tuğrayı çekmekle görevlidir.

Osmanlı Devleti'nde defterdarın görevi günümüzdeki hangi bakanlık tarafından yürütülmektedir?

isimlendirilmekteydi ve devletin tüm mali işlemlerinde esas yönetici ve yetkili mercii olarak görev yapmaktaydı7. Günümüz devlet teşkilatlanması bakımından ise maliye bakanlığına denk gelen bir kurumdur.