Geri çekilen şikayet tekrar açılabilir mi?

İçindekiler:

  1. Geri çekilen şikayet tekrar açılabilir mi?
  2. Şikayetten vazgeçmek için ne yapmalıyım?
  3. Şikayetten vazgeçme ne zamana kadar mümkün?
  4. Şikayet çekilirse dava düşer mi?
  5. Davadan vazgeçme ne zamana kadar?

Geri çekilen şikayet tekrar açılabilir mi?

Takibi şikayete bağlı olmayan, yani savcılıkça resen takip edilen suçlarda daha önce şikayetten vazgeçilmiş olsa bile, tekrar şikayetçi olarak kamu davasına katılmak mümkündür: ... Şikayetten vazgeçme, ceza davası neticesinde verilen hüküm kesinleşinceye kadar mümkündür.

Şikayetten vazgeçmek için ne yapmalıyım?

Şikayetten açıkça vazgeçmek için Cumhuriyet savcılığı ya da mahkeme veya hakim gibi yargı organlarının huzurunda olmak yeterlidir. Şikayetten vazgeçme noktasında asıl önemli olan husus, müştekinin şikayetten vazgeçme hakkını kullanırken beyanını ispatlaması gerektiğidir.

Şikayetten vazgeçme ne zamana kadar mümkün?

Şikayetten vazgeçme, ceza davası neticesinde verilen hüküm kesinleşinceye kadar mümkündür. Müşteki, şikayetten vazgeçme hakkını dilerse istinaf mahkemesi veya Yargıtay temyiz incelemesi aşamalarında da kullanabilir.

Şikayet çekilirse dava düşer mi?

Şikayetten vazgeçme, sanık tarafından kabul edilirse ceza davası hakkında 'düşme kararı' verilir. Ancak, sanık şikayetten vazgeçme beyanını kabul etmek zorunda değildir. Sanık ceza davasının düşmesi yerine, yargılamaya devam edilerek dava sonunda kendisi hakkında 'beraat kararı' verilmesini talep edebilir.

Davadan vazgeçme ne zamana kadar?

HMK'nun 310. maddesine göre davadan feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. 311. maddesinde feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur.