Dünya Sağlık Örgütünün engellilik tanımı nedir?

İçindekiler:

  1. Dünya Sağlık Örgütünün engellilik tanımı nedir?
  2. Engel tanımı nedir?
  3. Dünya nüfusunun yüzde kaçı engelli?
  4. Engellilik olgusu nedir?
  5. Dünyada kaç engelli var 2020?

Dünya Sağlık Örgütünün engellilik tanımı nedir?

WHO - Dünya sağlık örgütünce yapılan engelli tanımı: belirli bir kişide meydana gelen ve o kişinin yaş, cinsiyet, sosyal ve kültürel durumuna göre normal sayılabilecek faaliyette bulunma yeteneğini önleyen ve sınırlayan dezavantajlı bir durumu ifade eder.”

Engel tanımı nedir?

Engelli , doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar veya kaza sonucu oluşan sakatlıklar (vücudun görsel / işlevsel/ zihinsel/ ruhsal farklılıkları) öne sürülerek, toplumsal/ yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, engellerle karşılaşan kişi demektir.

Dünya nüfusunun yüzde kaçı engelli?

Dünyada 1 milyar engelli birey yaşıyor OECD-AB ve Türkiye verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık %15'i engelli bireylerden oluşuyor. Yani dünyada 1 milyar engelli var.

Engellilik olgusu nedir?

Engellilik olgusu, içinde bozukluk, yetersizlik, sakatlık, özürlülük gibi kavramları da barındıran geniş ve kuşatıcı bir olgudur. Engellilik denilince, sosyal anlamda dezavantajlı olan eski hükümlüler, yaşlılar, kadınlar, roman vatandaşlar gibi kesimler de akla gelmektedir.

Dünyada kaç engelli var 2020?

2020 yılının Ekim ayında, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yayınladığı Engelli ve Yaşlı İstatistik Bülteni'nde “Ulusal Engelli Veri Sistem” inde yer alan engelli birey sayısı 2 milyon 5. Bu bireylerden 1 milyon 4'si erkek, 1 milyon 1'sı kadın.