Delil Çeşitleri Nelerdir CMK?

İçindekiler:

  1. Delil Çeşitleri Nelerdir CMK?
  2. Kimyasal delil çeşitleri nelerdir?
  3. Bulgu ve delil kaça ayrılır?
  4. Delil Yasakları Nelerdir?
  5. Delil yasakları ne demek?
  6. Delil nedir özellikleri nelerdir?
  7. Olay yeri dinamikleri nelerdir?
  8. Delil toplama nedir?
  9. Hukuka aykırı delil dosyadan çıkarılır mı?
  10. Delil toplama ilkesi nedir?
  11. Delil yetersizliği nasıl olur?

Delil Çeşitleri Nelerdir CMK?

Ceza Davasında Delil Çeşitleri
  • Sanık Açıklamaları ...
  • Tanık Açıklamaları ...
  • Sanık ve Tanıktan Başka Kişilerin Açıklamaları ...
  • Yazılı Açıklamalar. ...
  • Görüntü ve Ses Kaydeden Araçlarla Açıklamalar. ...
  • Belirtiler. ...
  • Elektronik Delil.

Kimyasal delil çeşitleri nelerdir?

Kimyasal Deliller ; Olay yerinde mağdur , maktul , fail üzerinde veya çevresinde bulunan kimyasal özellik taşıyan ve üzerinde kimyasal inceleme gerektiren tüm deliller; Kimyasal deliller ; Patlayıcı maddeler, boyalar, yanıcı ve yakıcı maddeler, barut artıkları, narkotik maddeler, ilaçlar ve diğer kimyevi maddeler.

Bulgu ve delil kaça ayrılır?

Bulgu; henüz kesinlik kazanmamış maddi(fiziksel) olgulardır. Olay yerinden elde edilen, işlenmemiş maddi deliller aslında bulgudur. İşlenip olayla ilgisi sağlanınca delildir. İz; temas sonucu oluşan her türlü kalıntıya denir.

Delil Yasakları Nelerdir?

Delillerin elde edilme şekline ilişkin yasaklaradelil elde etme yasakları” hukuka uygun olarak elde edilmiş bulunsa bile bir delilin yargı mercilerince ortaya konulup değerlendirilebilmesine ilişkin yasaklara ise “delil değerlendirme yasakları” denilmektedir.

Delil yasakları ne demek?

Delil değerlendirme yasağı, bir delilin ceza yargılamasında ispat faaliyeti sırasında kullanılamamasını, hüküm verilirken bu delilin dayanak oluşturamamasını ifade etmektedir.

Delil nedir özellikleri nelerdir?

Bir delilin, değerlendirmeye konu oluşturabilmesi için;
  • i) Duruşmaya getirilip huzurda tartışılmış olması (delillerin doğrudan doğruyalığı ilkesi)[1],
  • ii) Hukuka uygun şekilde elde edilmiş olması,
  • iii) Delil yasağı kapsamında bulunmaması,
  • iv)Delil değerlendirme yasağı kapsamında bulunmaması, gerekir.
Daha fazla öğe...

Olay yeri dinamikleri nelerdir?

Olay yeri: Olayın işleniş tarzının, mağdur ve suç sanıklarının ilişkisinin saptanabildiği dinamik bölge, olayın başlangıcı, takibi ve sonucunda geçtiği alanları kapsar. Olayın işleniş tarzını, yöntemini, faillerin kaçış yolunu, uğradığı yerleri ve olaya ait iz ve bulguları içerir.

Delil toplama nedir?

Hukuk usulünde İspat, bir iddianın ya da savunmanın gerçekten var olup olmadığının anlaşılması için iddia ya da savunmanın dayandığı vakıalar hakkında mahkemeye kanaat verilmesi işlemidir. ... Görüldüğü üzere mahkeme önünde iddia ya da savunmamızı ispatlamak için delil gösterilmesi gerekmektedir.

Hukuka aykırı delil dosyadan çıkarılır mı?

Türk Ceza Muhakemesi Hukuku, iddianın kanıtlanmasında hukuka uygun delillerin varlığını zorunlu görmüştür. ... Hukuka aykırı olduğu için mahkemece reddedilen delil, dava dosyasından derhal çıkarılmalı ve yargılama dışı bırakılmalıdır.

Delil toplama ilkesi nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi CMK'ya göre delil, sadece soruşturma evre- sinde toplanmalıdır. Yeni sistemde mahkeme, delil toplamayacaktır. Eğer suçun sübutuna etki edecek mutlak olan deliller toplanmadan, dosya tekemmül etme- den iddianame düzenlenmişse mahkeme, iddianameyi iade etmek zorundadır (m.174, 170).

Delil yetersizliği nasıl olur?

Delil yetersizliği ihtimalinde sanık hakkında bazı deliller vardır, ancak sanığın suçu işlediğini ispata yarayacak kesinlikte delil yoktur. Hiç delil olmaması halinde ise, ceza muhakemesinde delil olarak kabul edilen belge, beyan ve belirti delillerinden hiçbirinin mevcut olmaması sözkonusudur.