Staj sigortası giriş sayılır mı?

İçindekiler:

  1. Staj sigortası giriş sayılır mı?
  2. Staj sigortası ne işe yarar?
  3. Staj sigortası ne kadar?
  4. Staj için sigorta belgesi nasıl alınır?

Staj sigortası giriş sayılır mı?

Staj döneminde, kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim yatırılmadığından, staj tarihi emeklilik işlemlerinde sigorta başlangıcı sayılmıyor.

Staj sigortası ne işe yarar?

Staj sigortasının amacı, stajda stajyeri iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık açısından güvenceye almaktır. Bunun için de kısa vadeli sigorta kollarına prim ödeniyor. Emeklilik açısından sigorta başlangıç tarihi, kişi adına ilk defa SGK'ya çalışma süresi bildirilen gündür.

Staj sigortası ne kadar?

Yasa kapsamında, stajyer olarak çalışan öğrencilere asgari geçim indirimi hariç olmak üzere net asgari ücretin yüzde 30'u kadar bir ödeme yapılması zorunlu kılınıyor. Bu tutarın üzerinde ise bir ödeme tavanı bulunmuyor. Geçen yıl stajyerlere aylık en az 631,19 lira ödenirken, bu tutar bu yıl 767,27 liraya çıktı.

Staj için sigorta belgesi nasıl alınır?

Değerli öğrencilerimiz staj ve işyeri eğitimi öncesi staj yapacağınız işyerlerinin bazıları sigorta giriş belgenizi talep etmekte. E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek sgk belgenizin dökümünü alabilirsiniz.