Osmanlı Devletinde Naib nedir?

İçindekiler:

  1. Osmanlı Devletinde Naib nedir?
  2. Kadı Naibi görevi nedir?
  3. Naip uygulamasi nedir?
  4. Kadı ve naip lerin atamalarını kim denetler?
  5. Naip kimdir görevleri nelerdir?
  6. Naip hakim ne yapar?
  7. İstinabe ve Naip ne demek?
  8. Naib ül Müslimin nedir?

Osmanlı Devletinde Naib nedir?

Çeşitli İslâm devletlerinde başlıca devlet ricâlinin kendilerine yardımcı olmak veya bulunmadıkları yerlerde ve zamanlarda işlerini yürütmek üzere tayin ettikleri görevlilere nâib adı veriliyordu. Kaynaklarda bazı mâna farklılıkları bulunmakla birlikte nâib yerine halîfe, vekîl kelimeleri de kullanılmaktadır.

Kadı Naibi görevi nedir?

Kadıların yargı görevini yerine getirirken yardımına başvurdukları görevlilerin başında naibler yer almaktadır. Naibler, kadılar tarafından belirli bir süre veya belirli bir iş için tayin edilen yardımcılardır. Kadıların kendilerine verdikleri çerçeve içerisinde görevlerini yürütürler.

Naip uygulamasi nedir?

Naip (Arapça nwb kökünden gelen nāˀib نائب, vekil, temsilci, birinin yerinde duran), ülkenin başında bulunan hükümdarın henüz yönetecek yaşa gelmemiş olması, yetersiz olması veya tahta geçecek kişinin olmaması durumunda yasal olarak hükmetme hakkına sahip kişi veya kişilerin adına ülkeyi idare eden kişiye denir.

Kadı ve naip lerin atamalarını kim denetler?

Kadıların tayin, azil ve nakil işlemleri Anadolu ve Rumeli kazaskerlikleri tarafından yapılırdı. Her yeni hükümdarın cülusundan sonra kadıların görevlerinin yeniden tayin ve tasdiki gerekliydi.

Naip kimdir görevleri nelerdir?

Naip (dişil Naibe), hükümdar adına (hükümdarın yokluğu, yetersizliği, çocukluğu süresince) devleti yöneten kimse. Ayrıca İslam devletlerinde ve Osmanlılarda hükümdar, yönetici ve yargıç gibi kimselerin yerine bakan kimse anlamına gelir.

Naip hakim ne yapar?

Naip hakim tayini heyet halinde bulunan toplu mahkemelerde bir üyenin belli bir işi yapması için görevlendirilmesidir. Naip hakimin görev alanı mahkemenin yargı çevresinde kalan işlerdir.

İstinabe ve Naip ne demek?

İstinabe ile naip tayini birbirinden çok farklı şeylerdir. Naip hakim tayini, heyet olarak görev yapan toplu mahkemelerde bir üyenin belli bir işi yapması için görevlendirilmesine verilen isimdir. Naip ise, hakimin görev alanı mahkemenin yargı çevresi içinde kalan tüm işlerdir.

Naib ül Müslimin nedir?

Naiplik idari, dini ve hukuki konularda yetki sahibi olan kişilerin yetki ve vazifelerini vekil olarak yürüten kimselere verilen ünvan. ... Abbasi halifeleri zamanında İmamü'l Müslimin veya Emirü'l-Müminin olan halifenin cami ve mescitlerdeki vazifesini üstlenen, onun vekaletini alan İmam efendilere naiplik ünvanı verildi.