Izahtan vareste ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Izahtan vareste ne demek TDK?
  2. Duruşmalardan vareste tutulmak ne demek?
  3. Her türlü izahtan varestedir ne demek?
  4. İstinabe yolu ne demek?
  5. Vares tutulmak ne demek?
  6. İstinabe ve naip tayini ne demektir?
  7. İstinabe yoluyla ne demek?

Izahtan vareste ne demek TDK?

1) açıklanamaz, izah edilemez. 2) söz konusu ifade izah gerektirmeyecek kadar açık durumlar için söylenir genellikle...

Duruşmalardan vareste tutulmak ne demek?

Vareste eski hukuki kayıtlarda "azade", "kurtulmuş", "affedilmiş" veya yeni türkçesiyle "bağışık" anlamında kullanılır. Örneğin mahkemede bir tarafın ifadesi daha önce mahkeme tarafından alınmışsa mahkeme salonunda hazır bulunmaktan muaf yani "duruşmadan vareste" tutulabilir.

Her türlü izahtan varestedir ne demek?

Hukuki anlamda yapılması gereken bir işin mahkeme tarafından belirlenerek ilgili kişinin yapmaması yani muaf olması anlamına gelir.

İstinabe yolu ne demek?

İstinabe, davanın görüldüğü mahkemeye gönderilmek için başka bir yerde bulunan tanıdığın o yerde bulunan mahkeme tarafından ifadesinin alınmasıdır. ... Yemin işlemine bağlı olarak davacının ispat yükümlülüğünü yerine getirdiği gerekçesi sonucunda davanın kabulüne karar verilir.

Vares tutulmak ne demek?

Vareste tutulmak cümlesi ise hukuki kayıtlarda kullanılan bir cümledir. Hukuki anlamda yapılması gereken bir işin mahkeme tarafından belirlenerek ilgili kişinin yapmaması yani muaf olması anlamına gelir.

İstinabe ve naip tayini ne demektir?

İstinabe ile naip tayini birbirinden çok farklı şeylerdir. Naip hakim tayini, heyet olarak görev yapan toplu mahkemelerde bir üyenin belli bir işi yapması için görevlendirilmesine verilen isimdir. Naip ise, hakimin görev alanı mahkemenin yargı çevresi içinde kalan tüm işlerdir.

İstinabe yoluyla ne demek?

Bütün hâkimlerin birlikte keşif yapması yerine, içlerinden birisinin keşif yapmak için görevlendirilmesi, naip hâkim tayin edilmesiyle olur. Naip hâkim mahkemenin kendi yargı çevresinde görevlendirilebilir. Mahkemenin yargı dışında kalan işler ancak hukuki yardım (istinabe) yolu ile yaptırılabilir.