Taşralı ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Taşralı ne demek TDK?
  2. Taşra bölgesi ne demek?
  3. Kırsal bölge ne demek?
  4. Taşra kasabası ne demek?
  5. Taşra üniversiteleri nedir?

Taşralı ne demek TDK?

a. (ta'şra) Bir ülkenin başkenti veya en önemli şehirleri dışındaki yerlerin hepsi, dışarlık: “Taşrada öğretmenlik ede ede saçı başı ağarmış, tatlı sözlü bir adamdı.” -Halikarnas Balıkçısı.

Taşra bölgesi ne demek?

Bazı kadroların yanında "taşra veya merkez" ifadeleri bulunmaktadır. Merkez ifadesi, Bakanlık/ Müsteşarlık/ Genel Müdürlük merkez binasını, taşra ise bu genel bina dışındaki kamu kurumlarını ifade etmektedir. Taşra yazan her yer ilçe veya köy demek değildir. Bazen bir il birimi dahi taşra olabilir.

Kırsal bölge ne demek?

Kırsal alan ya da taşra, demografik olarak nüfus yoğunluğunun düşük olduğu yerleşim birimlerinin görüldüğü, üretimin endüstriyel nitelikten daha çok tarım ve hayvancılığa dayandığı coğrafi ve beşeri açıdan sınıflandırılmış yer ya da bölgedir.

Taşra kasabası ne demek?

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre taşra 'kırsal kesim' anlamındadır. Yani merkezi şehirlerden ve başkentten ayrı kalan köy ve kasaba gibi birçok yerleşim gerine genel olarak 'taşra' denilmektedir. ... Kısaca TDK'ya göre taşra 'başkentin sınırları dışında kalan ve ana şehirler dışında kalan bütün alanlara' verilen isimdir.

Taşra üniversiteleri nedir?

Genel olarak büyük kent merkezleri ve kuruluş tarihi eski olan üniversiteler dışında kalanları “taşra üniversiteleri” olarak isimlendiriyoruz. Taşra üniversiteleri yalnızca eğitim veren kurumlardır. Zaman zaman da verdikleri eğitim, nitelik ve nicelik olarak tartışılmaktadır.