Istinaf ın kelime anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Istinaf ın kelime anlamı nedir?
  2. Istinaf ne demek Kubbealtı?
  3. Istinaftan döndü ne demek?
  4. Istinaf mahkemesi ne demek?
  5. Istinaf edilmek ne demek?
  6. Istinaf mahkemeleri ne kadar sürer?
  7. Müstenif ne demek?
  8. Istifadeli olmak ne demek?
  9. Istinaftan dönen dosya ne olur?
  10. Istinaftan dosya ne zaman gelir?
  11. Istinaf karar bozar mı?
  12. Istifade olunur ne demek?
  13. Istinaftan bozma gelirse ne olur?

Istinaf ın kelime anlamı nedir?

İSTİNAF TDK ANLAMI NEDİR? İstinaf kelimesi dilimize Arapçadan geçmiş bir kelimedir. TDK'ya göre istinaf kelimesi 'Mahkemelerin verdiği kararları kabul etmeyerek bir üst mahkemeye taşınma' şeklinde ifade edilir.

Istinaf ne demek Kubbealtı?

Eskiden birinci derecedeki bidâyet mahkemeleriyle temyiz arasında bulunan ve bidâyet mahkemelerince verilen kararlara yapılacak îtirazlar için başvurma mercii olan bir üst mahkeme.

Istinaftan döndü ne demek?

Dâvâ Mahkemesinin verdiği hükmü beğenmeyip bozulmasını daha üst (istinaf) mahkemeden istemek. İlk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir.

Istinaf mahkemesi ne demek?

Bölge adliye mahkemeleri (istinaf mahkemeleri), istinaf başvurusu ile önüne gelen hukuki uyuşmazlığı hem maddi vakıa hem de hukukilik açısından inceleyerek karar verir. İstinaf, hukuki uyuşmazlığın yeniden ele alınmasını sağlayan ilk derece mahkemesi ile temyiz kanun yolu arasında yeni bir kanun yoludur.

Istinaf edilmek ne demek?

İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilmiş kararların; maddi olay bakımından ve hukukilik yönünden Bölge Adliye Mahkemesi tarafından denetlenmesidir. Temyiz kanun yolunda ise Bölge Adliye Mahkemesi kararlarına karşı yapılan başvurular incelenir.

Istinaf mahkemeleri ne kadar sürer?

İstinaf süresi hukuk davalarında gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftadır. Ceza istinaf süresi; kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gündür. Tarafların yokluğunda karar verilmesi halinde istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar.

Müstenif ne demek?

MÜSTE'NİF. (ﻣﺴﺘﺄﻧﻒ) i. (Ar. istіnāf “yeniden başlamak”tan muste'nif) eski. hukuk. Bidâyet mahkemesinde verilen karâra râzı olmayıp bir üst durumdaki istînaf mahkemesine dâvânın yeniden görülmesi için başvuran kimse [Aleyhine dâvâ açılan kimseye de Müste'nefün-aleyh denirdi].

Istifadeli olmak ne demek?

sıf. Fayda sağlayan, faydalı, yararlı: Böyle yerlerde söylenmesi âdet olmamış şekilde istifâdeli bir sohbet oldu (Burhan Felek).

Istinaftan dönen dosya ne olur?

İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemelerin verdiği kararı inceledikten sonra kararı bozma yetkisine sahiptir. ... Bölge adliye mahkemesi tarafından kararın bozulması durumunda yeniden yargılama süreci başlar. Dosya hakkında doğru kararın verilmesi için Bölge adliye mahkemesi görev yapmaktadır.

Istinaftan dosya ne zaman gelir?

Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Istinaf karar bozar mı?

İstinaf bir temyiz incelemesi değildir. ... İstinafta yeniden inceleme yapıldığından, ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak yeniden bir karar verilebilir; temyizde ise, hukukî denetim yapıldığından yeni bir karar verilmeyip, alt derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.

Istifade olunur ne demek?

İstifade etmek yarar ve fayda sağlamak olarak kullanılmasının yanında bazı durumlarda ise bir kişi veya durumdan usulsüzce yarar sağlamak anlamına da gelmektedir.

Istinaftan bozma gelirse ne olur?

İstinaf mahkemesinin hükmü bozması üzerine, yerel mahkeme ceza davası ile ilgili yeniden yargılama yapmak zorundadır. İstinaf mahkemesinin bozma kararına karşı yerel mahkeme eski hükümde “direnme kararı” veremez. Bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı “direnme yasağı” vardır (CMK md.284).