Cins borcu nelerdir?

İçindekiler:

  1. Cins borcu nelerdir?
  2. Altın borcu parça borcu mudur?
  3. Dare borcu ne demek?
  4. Parça borçları nerede ifa edilir?
  5. Borç kime ifa edilir Roma Hukuku?
  6. Parça borcu ne?
  7. Altın borç almak faize girer mi?
  8. Altın borç vermek faize girer mi?
  9. Dare Facere ne demek?
  10. Parça borcu ne demek?
  11. Sigorta tazminatında kural olarak ifa yeri neresidir?
  12. Kölelerin borçlarından kim sorumlu?
  13. Araba parça borcu mu?
  14. Borçlar hukukunun konusu Nelerden Oluşur?
  15. Borcunu ödemeyen adama ne yapmalı?
  16. Borcunu ödemeyen kişiye ne yapılabilir Diyanet?
  17. Altın borç vermek caiz mi?
  18. Dare Facere Praestare nedir?
  19. Omnis Culpa ne demek?

Cins borcu nelerdir?

CİNS BORÇLARI 1.Edim bütün ayırt edici özellikleriyle değil de,o cinse ait genel nitelikler zikredilerek belirlenmişsse cins(çeşit/nevi) borcu söz konusudur. 2.Kararlaştıtrılan edimden yeryüzünde birden fazla bulunmaktadır.Borçlu bunlardan birini teslim ederek borcunu ödeyebilir.

Altın borcu parça borcu mudur?

Altın sikke, pa ra değildir. Dolayısıyla altın ile borçlanma ilk planda bir değer sağlama borcu olmayıp, belli bir çeşitten malın borçlanılması- dır, yani cins (nevi) borcudur. Örneğin sarraftan 10 Cumhuri yet altını satın alındığında, bir cins borcu söz konusu olur.

Dare borcu ne demek?

Dare, bir malın mülkiyetini nakletmeyi ifade eder. Dare borcu malın naklinin sonuçlarını yarattığı zaman tamamlanmaktadır. Edimin konusu alacaklının olmadıkça dare'den (mülkiyeti nakletmeden) ibaret olan ifanın borçlusu borcundan kurtulmamıştır. Dare borcu özellikle bir mülkiyet veya zilyetliği nakil borcunu belirtir.

Parça borçları nerede ifa edilir?

Para borçları, alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim yerinde, 2. Parça borçları, sözleşmenin kurulduğu sırada borç konusunun bulunduğu yerde, 3. Bunların dışındaki bütün borçlar, doğumları sırasında borçlunun yerleşim yerinde ifa edilir.

Borç kime ifa edilir Roma Hukuku?

Her borç ilişkisinin iki tarafı vardır, borcun süjeleri olarak da adlandırılan bu taraflar «alacaklı» ve «borçlu»dur. Alacaklı, borçlu tarafından borç konusunu teşkil eden edimin yerine getirilmesini istemeye yetkili kimsedir. ... Roma Hukuku'nda borçlu debitor (yükümlü olan) olarak adlandırılmaktadır.

Parça borcu ne?

parça borcu ( species ) yeryüzünde tek olan belirli bir malın taahhür edilmesidir. bir borç ilişkisinde edimin konusunun taraflarca bütün özellikleriyle belirlenmesi söz konusu ise bu bir parça borcudur. ... parça borcu borçlunun kusuru olmadan imkansız hale gelirse borçlu borcundan kurtulur.

Altın borç almak faize girer mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”

Altın borç vermek faize girer mi?

DİYANET İşleri Başkanlığı, altın satışının peşin yapılması gerektiğini aksi halde faize gireceğini açıkladı. ... Buna göre altının, vade farkı uygulanmasa bile veresiye olarak satılması faiz olacağından caiz değildir.

Dare Facere ne demek?

Roma Hukuku'nda bir şeyin mülkiyetini devretme veya başka bir ayni hakkı temin etme olan dare (vermek); her türlü işin yapılması veya bir şeyin yapılmaması olan facere (yapmak) ve dare ile facere'yi de kapsayan her türlü yükümlülüğü ifade eden praestare olmak üzere başlıca üç edim tipi vardır.

Parça borcu ne demek?

aa) Tür (Nevi) BorcuParça Borcu Ayrımı: Verme borcunun konusu olan edim özel niteliklerine göre yeter derecede belirlenmiş bir şey ise, parça borcundan (ferden belirli borçtan); borcun konusu ferden değil de sadece türü (cinsi = nevi) belirtilmek suretiyle miktar olarak belirlenmiş ise tür borcundan söz edilir.

Sigorta tazminatında kural olarak ifa yeri neresidir?

Bilindiği gibi aksine sözleşme olmadıkça para borçlarının ifa yeri, alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim yeridir [TBK m. 89(1)]. ... Krş TBK m. 84.

Kölelerin borçlarından kim sorumlu?

Actio de in rem verso: Köle veya aile evlâdının peculium'u işletirken yaptığı hukukî işlemlerden doğan borçlar, peculium miktarını aşıyor olsa bile, eğer söz konusu hukukî işlem nedeniyle, efendi ya da aile babasının malvarlığında bir artış meydana gelmişse, bu kişileri, actio de in rem verso ile, peculium'dan daha ...

Araba parça borcu mu?

Bölünebilir borç, parçalara ayrılması halinde varlık ve niteliğinde veya ekonomik değerinde esaslı bir değişme söz konusu olmayan edimdir. Borç, bölünemez nitelikteyse kısmi ifadan zaten bahsedilemez. Araba buna örnek gösterilebilir. Arabada kısmi ifa gibi bir durumdan söz edilemez.

Borçlar hukukunun konusu Nelerden Oluşur?

Borçlar Hukukunun konusu, adından da anlaşılacağı üzere, kişiler arasındaki borç ve alacak ilişkileridir. Hukukta Borç Ne Demektir? Bir şeyi yapmak veya vermek ya da yapmamak borcun konusunu oluşturur. Bir borç veya borç ilişkisinde üç unsur vardır: Alacaklı, borçlu ve edim.

Borcunu ödemeyen adama ne yapmalı?

Borcunu zamanında ödemeyen kişiye, alacaklı olan şahıs borcunun tahsili amaçlı olarak alacak davası açabilmektedir. Mahkeme borçlunun haksız olduğunu ve alacağın ödenmesine karar verir ise karar aşamasında bu durumu söyler ve bu karar ile beraber alacaklı, borçlu hakkında ilamlı icra takibi başlatabilmektedir.

Borcunu ödemeyen kişiye ne yapılabilir Diyanet?

' Hadis-i şerifine işaret eden kurul, "Hukuki açıdan ise; kişinin zimmetinde bir borç sabit olur ve onu ödemeye yanaşmazsa, bu kişi yetkili makamlar tarafından ödemeye zorlanabileceği gibi, gerekli görülmesi halinde hapsedilir.

Altın borç vermek caiz mi?

DİYANET İşleri Başkanlığı, altın satışının peşin yapılması gerektiğini aksi halde faize gireceğini açıkladı. ... Buna göre altının, vade farkı uygulanmasa bile veresiye olarak satılması faiz olacağından caiz değildir.

Dare Facere Praestare nedir?

Roma Hukuku'nda bir şeyin mülkiyetini devretme veya başka bir ayni hakkı temin etme olan dare (vermek); her türlü işin yapılması veya bir şeyin yapılmaması olan facere (yapmak) ve dare ile facere'yi de kapsayan her türlü yükümlülüğü ifade eden praestare olmak üzere başlıca üç edim tipi vardır.

Omnis Culpa ne demek?

Omnis Culpa Sorumluluğu Kusur sorumluluğunda genel kural borçlunun tüm kusurlarından sorumlu tutulmasıdır. Roma'da tüm kusurlardan sorumluluk prensibine omnis culpa adı verilmiştir. Omnis culpa sorumluluğunda borçlu kasti ve ihmali olarak verdiği zararlardan sorumludur.