Maraş sumak ekşisi Akıtı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Maraş sumak ekşisi Akıtı nasıl yapılır?
  2. Sumak sos nasıl yapılır?
  3. Sumak nasil Dovulur?
  4. Sumak ekşisi Dolmada nasıl kullanılır?
  5. Sumak ekşisi nasıl tüketilir?
  6. Sumak ekşisi ne zaman toplanır?
  7. Sumak tozu nasıl kullanılır?
  8. Sumak dolmaya katılır mı?
  9. Sumak sarmada nasıl kullanılır?
  10. Sumak ne zaman hasat edilir?

Maraş sumak ekşisi Akıtı nasıl yapılır?

Maraş Sıvı Sumak Ekşi Akıtı, Maraş yöresindeki yaylalarda yetişen sumak tohumları toplanıp bu tohumlarda bulunan ekşi aroma suyla çıkartılır. Çıkan ekşi su belirli ısıda kıvam oluşuncaya kadar kaynatılır ve böylece sıvı sumak ekşi akıtı elde edilir.

Sumak sos nasıl yapılır?

Yapılışı: Bir çay bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumağı ekleyin 5 dakika demlenmeye bırakın daha sonra süzerek içebilirsiniz. İsterseniz 1-2 damla kekik yağı damlatabilirsiniz.

Sumak nasil Dovulur?

Sumak Nasıl Öğütülür? Sumak çekirdeği, yeterince kızarıp olgunlaşınca ağaçlardan toplanır. Özel yöntemlerle güneşte iyice kurutulur. Ardından kuruyan çekirdekler havanda iyice dövülür.

Sumak ekşisi Dolmada nasıl kullanılır?

Tencereye dizilir. Sumaklı suyun kalan kısmı, zeytinyağı, tuz, salça karıştırılıp sos hazırlanır. Dolmaların üzerine gezdirilir. Biraz sıcak su gezdirilir (taze dolma yapacaksanız, su dolmaları basmasın çünkü taze sebze de su bırakır çok sulu pişen dolmanın bütün lezzeti suyuna geçer ) Tencere ateşe alınır.

Sumak ekşisi nasıl tüketilir?

Tabii kullanımı sadece bununla sınırlı değildir. Aynı zamanda sumak ekşisi çayı üzerinden de kullanılmaktadır. Bu konuda bir buçuk su bardağı cezveye sumak ekşisi koyduktan sonra 5 ya da 6 dakika pişirmek yeterlidir. Daha sonra bir süre ılımasını bekledikten sonra rahatlıkla çay olarak sumak ekşisini tüketmek mümkün.

Sumak ekşisi ne zaman toplanır?

Sumak meyveleri sonbahar aylarında toplanılır. Meyveler toplandıktan sonra tohumlarının çıkartılması gerekir. Tohumlar çıkarıldıktan sonra kaynak su içerisinde 5 dakika dinlendirilir. Dinlendirilmiş tohumların yaklaşık 15 gün boyunca ılık suda bekletilmesi gerekir.

Sumak tozu nasıl kullanılır?

Sağlık açısından kullanımında özellikle sumağın su ile kaynatıldıktan sonra kullanımı da faydalı olmaktadır. Sumak kullanımında çay da yapılması veya bitki çaylarına katılarak tüketilmesi mümkündür. Yiyeceklerde yoğurt üzerine eklenerek ve salatalarda kullanılarak sindirimi düzenlemektedir.

Sumak dolmaya katılır mı?

Biberleri salça ve yağı kavurduğunuz tencereye dizin. Biberlerin üstünü domates dilimleri ile kapatın. Son olarak tencereye daha önce hazırlayıp, dinlenmeye bıraktığınız sumak ekşisini dökün. ... Dolmalar iyice piştiğinde sumak ekşili dolmaları ocaktan alın.

Sumak sarmada nasıl kullanılır?

Sarmalar tencereye dik şekilde dizilir. Tencerenin üzerine kalan sumak suyu, biraz tuz, azıcık zeytinyağ ve severseniz sulandırılmış salça eklenir. Mümkün olduğunca sarmalar sumak suyunda pişmeli. Bol ekşi severler pişmeden önce biraz suya 1 yemek kaşığı nar ekşisi koyup karıştırıp ekleyebilirsiniz.

Sumak ne zaman hasat edilir?

Sumak meyveleri sonbahar aylarında toplanılır. Meyveler toplandıktan sonra tohumlarının çıkartılması gerekir. Tohumlar çıkarıldıktan sonra kaynak su içerisinde 5 dakika dinlendirilir.